《香港傭兵》(53)

1001 回覆
14 Like 4 Dislike
各位早晨
11月都嚟 仲有風打 個天都睇唔過眼
努力交對中

上回講到飛揚手上把深淵一樣黑嘅黑色刀刃可以喺空間之中,斬出一條深淵一樣黑嘅刀痕!
又去到另一個層次喇?!
唔知!飛揚自己都唔知咩事!
只係知要打敗片翼!
之但係飛揚可以斬開空間呢點,片翼都唔覺得有乜咁驚訝!
雖然片翼身上嘅氣息時強時弱,飛揚可以斬開空間都仲係冇勝算!
飛揚同片翼高手過招!
但幾百個回合之中,飛揚都仲係被壓制嘅一方!
仆你個街~咁搞法仲要打到幾時吖?!
“嗡!嗡嗡!嗡嗡嗡!嗡嗡!”空間不停被飛揚斬出一條又一條裂縫...同時又慢慢咁收窄...收窄...收窄...合返埋...
片翼巧妙咁一閃一避...再閃再避...閃避咗飛揚十幾刀後...
就喺飛揚迴身一斬...
“嗡!!!”將空間橫斬出一條長長...又闊一闊嘅空間裂縫之時...片翼跳上空中一避...
片翼避開咗飛揚連空間都斬得開嘅迴身斬後...雙手持刀...凌空前空翻...向飛揚兜頭直砍...
飛揚抬頭望住...能量水平喺頂點...長長嘅極刺眼紅光刀刃...直砍落嚟...快要砍到飛揚頭上之時...
“嗡!吱!!!”飛揚頭上突然出現深淵一樣黑嘅黑洞...
再次出現...深淵一樣黑嘅黑洞...將長長嘅極刺眼紅光刀刃...擋住...
跟住嘅劇情發展又會係點呢?

準備出文

[Day 24-三合成立] PART 41

長長嘅極刺眼紅光刀刃...開始被深淵一樣黑嘅黑洞扭曲...

片翼向上一彈...喺空中後空翻...同時揮動精神刀...

長長嘅極刺眼紅光刀刃就喺空中舞動舞動...紅光刀影閃過不停...

同時...紅光刀氣由長長嘅極刺眼紅光刀刃飛出...

“嗡嗡!嗡嗡嗡!”無數咁多道紅光刀氣就由空中飛埋嚟...

向住我迎面以嚟嘅紅光刀氣...被我頭上嘅黑洞扭曲...扭曲...扭曲至完全消失...

而其餘無數咁多道紅光刀氣就喺身邊...四周...斬落地面...
“轟轟!轟隆隆!轟轟隆隆!”地面被無數咁多道紅光刀氣斬到一條條刀痕...斬裂...斬爛...塵土飛揚...

我被塵土包圍下...紅光刀氣不停由空中飛落嚟...劃破灰塵...斬落地面...被我頭上嘅黑洞扭曲...扭曲...扭曲至完全消失...

除咗我企緊嘅位置...我身邊嘅地面...全完被紅光刀氣斬到爛晒...碎晒...穿咗個大窿...

就喺最後一道紅光刀氣斬落地面嘅一瞬間...我立即向住空中...片翼嘅氣息一跳...

瞬間就俾我跳到嚟片翼面前...

我立即抽刀一斬...再全力揮刀一斬...

“嗡!嗡!吱!!!”片翼單手持刀一擋...再雙手反刀一擋...成個人就向後飛開...飛向大廈牆身...
“轟!轟隆!轟轟隆隆!”片翼撞穿大廈牆身...再撞穿地板...再撞穿牆身...地板地板牆身地板...牆身...一手爪住地面...向後滑行數米...

我立即由空中直飛向大廈牆身上嘅大窿...再穿過地板上嘅大窿...再穿過牆身...地板地板牆身地板...牆身上嘅大窿...

我三百六十度轉體兩周...向住片翼一刀斬埋去...

“嗡!吱!嗡嗡!吱!”片翼以長長嘅極刺眼紅光刀刃一擋...再擋...反斬我一刀...

我反刀一擋...再順勢轉身一斬...

片翼亦反刀一擋...順勢一腳踢落我個肚...

我成個人就向後飛開...飛向遠處...焚燒緊嘅廢棄貨車之中...
“轟隆!”成架焚燒緊嘅廢棄貨車就被我撞穿咗個大窿...火焰四散...

又俾片翼踢中...呢啲就係腳長嘅優勢?

被火海包圍之下嘅我...向四周揮兩刀...

“嗡!嗡!”空間被我斬出長長嘅裂縫...

喺裂縫旁邊燃燒緊嘅火焰...被深淵一樣黑嘅裂縫扭曲...扭曲...

呢兩刀型就型喇...不過效果就...欠奉...

唔緊要啦...正所謂勁係一時...型先係一世㗎嘛...
而片翼...仲喺前面...遠處...

我仲感覺到佢嘅氣息...一閃...一閃...時強...時弱...

做咩...做咩唔攻過嚟?而家係敵不動...我不動?

點都好...總之就係好難對付...

縱使片翼嘅氣息時強時弱...我都係捉唔到...捉唔到喺佢氣息最弱之時...向佢施予致命一擊...

唔係...就連只想喺佢氣息最弱之時...傷到佢都難...

實戰起上嚟...真係唔係紙上談兵...
我要再把握...趁仲有機會...把握機會...搵出破綻...

再強嘅防禦...只要攻佢一百次...一千次...一萬次...一百萬次...總有一次...露出破綻...

好...攻...

我踏前一步...立即衝出火海...

“飃!”四周嘅火焰都被我嘅衝擊吹到散開晒...

一瞬間...已經俾我跑到嚟片翼面前...

片翼雙手持刀...紮穩馬步...以反刀防禦姿勢對住我...
我一衝到嚟片翼面前...立即橫刀一斬...

“嗡!吱!!!”片翼立即反刀一擋...大量紅色粒子噴出...

唔止紅色...喺紅色粒子之中...好似仲夾雜住...夾雜住一兩粒...綠...綠色...

大量紅色粒子噴出後...開始被深淵一樣黑嘅黑色刀刃所吸引...吸埋去...

長長嘅極刺眼紅光刀刃亦開始扭曲...扭曲...

當有一兩粒...好似...好似有一兩粒綠色...吸入...黑色刀身...

“砰!”一度極大嘅衝擊力由我手上深淵一樣黑嘅黑色刀刃...與長長嘅極刺眼紅光刀刃之間產生出嚟...

我同片翼立即被震開...後退幾步再幾步...用力向後一踩...踩到地面都裂開先企得穩...
頭先嗰道衝擊力...點會咁大...

好突然...好唔同...同片翼交戰咗咁耐...第一次...咁突然...

片翼離遠企定定...雙手緊握精神刀...長長嘅紅光刀刃就一閃...一閃...就連身上嘅氣息都跟住刀刃上嘅紅光...一閃...一閃...

一強...一弱...一弱...一強...

片翼身上嘅氣息...唔止時強時弱...弱嘅時間仲長咗...

係機會...進攻片翼嘅好時機...真係?
看似真係...但唔知點解...我全身上上下下內內外外...好似郁唔到...

只係識得擺出防禦姿勢...

我嘅身體...就好似話緊俾我自己聽...好危險...而家進攻會好危險...

而家嘅片翼...甚至係嚟緊嘅片翼...會比起頭先...更危險...

點解會咁...點解會有呢種危機感...

眼前嘅片翼...明明就好似比先前弱...就連氣息都比先前不穩...應該係機會先係...

之但係...唔得...完全控制唔到...做唔到進攻動作...

今晚出完

三句預告

片翼嘅氣息...仲係一閃...一閃...時強...時弱...再弱...

我都仲係...郁唔到...就只有...企定定...擺出防禦姿勢...

就喺片翼氣息最強之時...突然...佢踏前一步...
片翼都未暴走啦
睇嚟都就快忍唔住要暴走㗎喇
但係暴走咗應該即刻輸
斬到天使翼嘅話
果然係高才鳩 連片翼嘅弱點都知
動詞唔係應該用「抓」instead of 「爪」咩

Sor for拼音
見到爪就自動腦補佢隻手好似狼人咁
又好似係唔
學到嘢
抓住啲嘢
爪落去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞