《香港傭兵》(53)

1001 回覆
14 Like 4 Dislike
九鳥秒殺恐怖 999
封盤
係咪又準備打返兩個禮拜
佢兩個唔駛打咁耐啦
儲水式熱水爐
起碼都叫有熱過
我而家係冇煤氣
落體育館沖啦
一閃
懶得落街
高手只會一招定輸贏
原來全劇得恐怖一個係高手
你估我唔到嘅

上回講到阿月爸爸身邊有大量黑色粒子出現!仲黐埋去佢身上!結合出裝甲!
呢套裝甲,名為Sacred-Armor!
阿月爸爸一輪嘴咁講解咗Sacred-Armor嘅原理!
大約就係喺另一個空間收埋啲ADAM粒子!要用嘅時候就Call返出嚟!
雖然唔明...但好似好勁...
不過因為唔喺裡面,再加上被LILITH粒子包圍,EVE能量唔可以Keep到太耐...
總之就係有限制啦~
阿月爸爸帶住尷尬嘅微笑摸摸頭:「其實呢啲都係你嘅好兄弟阿風講嘅...佢都係一輪嘴咁講咗一次...但科技呢啲嘢我真係唔清楚...你都係返去問佢啦~」
「哈...」師父冷笑一下,「阿風呢個衰仔...我一定會教訓佢一餐...」
阿月爸爸點點頭:「佢話已經有晒心理準備~就等你返去~」
師父摸住腰間嘅日本刀:「等我同你打完先再講...」
阿月爸爸攤開雙手:「咁你唔介意我著住Sacred-Armor同你對戰吖嘛?」
師父冷眼打量住阿月爸爸:「我介咩意?你睇少我?定係你太高估你自己?我喺LILITH粒子含量最高...濃度最高嘅地方...生存咗十幾年...你以為你身上件垃圾...可以同我身體嘅變化相提並論咩?」
喺LILITH粒子含量最高...濃度最高嘅地方...身體嘅變化...
阿月爸爸帶住微笑點點頭:「咁就最好...你都唔好忘記...我同你都係差呢場決鬥...我都等咗呢一日...好多年...」
師父上半身向前傾...右腳向後踏...左手放喺刀柄上...擺出準備姿勢:「我當然冇忘記...就欠你一場決鬥...」
要打喇...要打喇...真係要打喇...
跟住嘅劇情發展又會係點呢?

準備出文

[Day 24-三合成立] PART 47

當阿月爸爸上半身向前傾嘅同時...黑色倒三角金屬面罩亦隨即合上...右腳向後踏嘅同時...背後嘅黑色刀鞘亦由背後移動到去腰間...

阿月爸爸左手放喺刀柄上...擺出準備姿勢...

而家呢個角度...可以睇得清楚啲...刀鞘嘅設計...單睇外觀亦都相當複雜...

一兩層黑色金屬塊上...充滿住黑鋼片夾具嘅刀鞘...配上一個發出耀眼綠光嘅長方格...結合現代戰術感及高科技感...

師父打量住阿月爸爸:「哦?睇嚟有苦練過喎...」

阿月爸爸接住講:「當然...為咗今日...我每日都好努力...」

「嘿...」師父冷冷一笑...
師父同阿月爸爸蓄勢待發...如箭在弦...

而在場嘅各人...都食晒花生咁...等睇表演...

好緊張...究竟會係師父贏...定係阿月爸爸贏呢?

師父...師父...師父嘅能力...無可挑剔...

之但係...面對住著上高科技裝甲嘅阿月爸爸...有冇勝算?

我...我點會咁諗...

師父...師父就只有我先可以打敗...

終有一日...
突然...師父同阿月爸爸向前踏一步...隨即向住對方衝埋去...

好快...超快...只係剎那之間...就已經衝到去對方面前...

師父同阿月爸爸同時左手拔刀...向對方使出居合拔刀一閃...

“嗡!吱!!!”師父同阿月爸爸手上嘅日本刀相格...擦出綠藍色粒子...

細心觀察...當阿月爸爸手上把黑色刀身嘅日本刀...飄出嘅綠色粒子...接觸到師父手上把黑色刀身嘅日本刀...飄出嘅藍色粒子嘅一瞬間...消失...

綠色粒子同藍色粒子同時消失...瞬間消失...
師父同阿月爸爸互相格開...後退兩步...大家都雙手持刀...向對方擺出防禦姿勢...

睇清楚...喺師父手上把黑色刀身...有層薄薄嘅藍光...若隱若現...

而阿月爸爸手上把黑色刀身...亦有一層薄薄嘅綠光...若隱若現...

阿月爸爸立即衝向師父...同時反刀轉身...一斬...

“嗡!吱!”師父立即反手一擋...帶住一層薄薄綠光嘅黑色刀刃與帶住一層薄薄藍光嘅黑色刀刃相格之時...師父雙手舉起刀柄...刀背緊貼手臂...以刃引之形化解阿月爸爸嘅反刀轉身斬...

師父再喺帶住一層薄薄綠光嘅黑色刀刃,沿住手上把帶住一層薄薄藍光嘅黑色刀刃向斜下滑落...師父立即快速揮刀一斬...

“嗡!吱!”阿月爸爸亦同樣以刃引之形化解師父嘅反斬...反斬...

然後...師父同阿月爸爸就不停咁以刃引之形化解對方嘅反斬...再反斬...
“嗡!吱!嗡!吱!嗡!吱!”來來回回...超高速...極快速...刀光劍影...閃過不停...

擦出無數綠藍粒子...喺空氣中相遇...消失...

雖然話阿月爸爸著上高科技裝甲...之但係都真係好勁...

阿月爸爸唔單止反應快...出刀快...就連使出刃引之形呢招都好純熟...

可以好精準咁化解師父嘅反斬...再向師父反斬...

究竟要練幾多年...一日要練幾多十次...幾多百次...幾多千次...先可以練到咁純熟...咁高速...

不過雖然話阿月爸爸嘅刃引之形相當熟練...之但係...喺佢手中....帶住一層薄薄綠光嘅黑色刀刃...綠光好似...越嚟越薄...越嚟越暗...暗到好似...就嚟...就嚟冇晒綠色光芒...
就喺阿月爸爸手中嘅黑色刀刃上...薄薄一層綠光冇得再薄...暗到就快冇晒綠光之時...以刃引之形化解師父嘅反斬後...阿月爸爸立即向後退兩步...同時將刀刃收入腰間嘅刀鞘之中...

師父反刀對向阿月爸爸:「嘿...唔喺入面就冇辦法借助空間之中嘅EVE粒子,為刀刃持續能量...需要以刀鞘為刀刃充能?不過我唔會因為咁而停手...」

話口未完...師父反刀衝向阿月爸爸...

喺迅雷不及掩耳之間...師父已經衝到埋去阿月爸爸面前...轉身抽刀...

阿月爸爸立即喺刀鞘之中反手拔出一把刀仔...

“嗡!吱!”帶住一層薄薄綠光嘅黑色刀仔刀刃,就擋住帶住一層薄薄藍光嘅黑色刀刃...
原來...喺刀鞘之中...仲收藏咗把比匕首更細把嘅黑色刀仔...

阿月爸爸輕輕一推...以刀仔格開師父...

師父後退一步之時...阿月爸爸立即跟上...貼住師父身揮動手上把黑色刀仔...

“嗡嗡!吱!嗡!嗡嗡!吱!”被阿月爸爸手上把黑色刀仔貼住嚟片...插...片片...插片...師父把日本刀比較長身...揮動嘅空間唔多...就只可以勉強擋格...迴避再迴避...

喺日本刀要收喺刀鞘充能之時...識得用刀仔迎戰之餘...仲識得貼近師父...利用刀仔近距離嘅優勢...

師父一定好明白呢點...明白一定要及早拉返開個距離...拉返個中近距離...先發揮到手中嘅日本刀...

但係...而家嘅情況...唔係師父唔想拉開...而係拉唔開...

今晚出完

三句預告

“嗡!吱!嗡嗡!吱!嗡!吱!嗡嗡!”阿月爸爸嘅攻勢...接二連三...而且攻擊嘅位置相當到位...相當致命...

每當師父想拉開距離之時...阿月爸爸都向住師父嘅要害一刺...一片...迫使師父勉強招架...

而當師父勉強迴避阿月爸爸嘅突刺...由於刀仔嘅攻擊間距極短...阿月爸爸可以立即順勢一片...再次貼近師父...
綠色粒子同藍色粒子
Lilith 加 Eve 粒子唔會爆咩
咁就要睇返佢兩個嘅特性先
仲記唔係記LILITH嘅特性係咩

會唔會出書
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞