《香港傭兵》(53)

1001 回覆
14 Like 4 Dislike
“吱!!!轟隆!!!”部份紅光刀氣被我手中嘅黑色刀刃扭曲...化解...同時亦有大量紅光刀氣將我身旁塊牆斬出一條條...一條又一條...無數咁多條刀痕...

就喺牆身快要被紅光刀氣斬到粉碎之時...我立即踩住身後嘅牆身碎塊...向住片翼一跳...

片翼亦向住我一跳...同時揮刀...

“嗡!吱!嗡嗡!吱!”黑色刀刃與極刺眼紅光刀刃相格...相格...再相格...

我同片翼就喺空中互斬幾刀...相格...彈開...再飛近對方...再互斬幾刀...相格...

黑色刀刃與極刺眼紅光刀刃不停相格...相碰...喺紅光能量未被扭曲之前...片翼立即彈開...

轉住圈咁...彈開唔夠兩三個身位...又再黐返埋嚟斬幾刀...

不停又不停...一邊轉...一邊揮刀砍斬...相格彈開...再轉住圈咁靠近...你斬我擋再反斬...
“嗡嗡!吱!!!嗡!吱!!!嗡嗡!”越嚟越高...我同片翼越飛越高...

一刀接一刀...喺空中同片翼互有攻守咁越飛越高...

有明月做背景之下...兩個黑色身影快速揮動精神刀...

長長嘅極刺眼紅光刀影...與深淵一樣黑嘅黑色刀影閃過不停...

我快速揮兩刀再向上一飛...由高空向住片翼飛落去...立即揮兩刀...

“嗡嗡!吱!”片翼以長長嘅極刺眼紅光刀刃一擋再擋後...我向下飛...
片翼一轉身...立即向住我遠距離揮刀...

“嗡嗡嗡嗡!”十幾道紅光刀氣就追落嚟...

我一邊轉住身咁向下俯衝...一邊避開紅光刀氣...

幾條紅光刀氣由身邊擦過...同時我再揮刀...以黑色刀刃化解紅光刀氣...

與此同時...片翼亦俯衝落嚟...向我拔刀一閃...

“嗡!吱!!!嗡嗡!”我以黑色刀刃一擋...片翼立即向我揮多兩刀...

我同片翼就一邊向下俯衝...一邊一斬一擋...再砍兩刀...再擋再反斬...
擋住片翼兩刀後...我立即向上一彈...再轉住身咁斬...

“嗡嗡嗡!吱!嗡嗡!吱!”我就成個爆旋陀螺咁自轉斬...片翼一擋...再擋...再反斬我兩刀...

我轉住身咁再飛高啲...雙手持刀...向住片翼直砍落去...

片翼反刀一擋...喺極刺眼紅光刀刃未被扭曲之前...立即向我揮兩刀...

我轉身一擋...再反斬兩刀...

片翼反刀一擋...再正手一擋...反斬我三刀...

我左擋兩刀...右格一刀...再反斬兩刀...

“嗡!吱!嗡嗡嗡!吱!嗡!吱!”我同片翼就喺空中你斬我擋...彈嚟彈去...急速向下墜...
就喺我再次以高處衝向片翼連斬兩刀...

片翼正手一擋...再反刀一格...立即順勢轉身一踢...踢正我個頭...

“飃!”我成個人就由半空中直墜落地...

“轟隆!”成塊地面俾我撞到裂開晒...成個蜘蛛網咁...

我企返起身...抬頭望上夜空...望住一點閃亮嘅紅光...片翼嘅氣息...正向住我極速衝緊落嚟...

我立即緊握精神刀...然後向夜空一揮...

“嗡!”我本來想揮出一道刀氣...斬向喺空中俯衝落嚟嘅片翼...卻喺我揮刀之時...不但冇刀氣揮出...而係俾我斬出一條...長長...黑色...深淵一樣黑嘅...刀痕...

今晚出完

三句預告

長長...深淵一樣黑嘅刀痕...就喺我頭上...就好似...被我斬開...空間被我斬開...留下深淵一樣黑嘅刀痕...喺空間之中...

片翼雙手持刀...差唔多俯衝到落嚟之時...

“嗡!吱!!!”片翼向住掛喺空間之中...深淵一樣黑嘅刀痕一斬...
今日預告真係有三句
正常長度同有返啲內容咁啦
呢兩日啲文好似長過之前
feel到有神秘力量想將兒登打回原形
同我碌J一樣咁長
有變過咩
成日都覺得有班風向撚喺度擺風向
遲啲開個故叫風向者先
妹妹仔早
各位早晨
繼續懶洋洋
唔怪得都仲係咁短啦
明明好長囉 女仔試過一定返唔到轉頭
收工等拖文
你個父女故呢?
懶洋洋咁校對
父女未諗住啦
要搵啲靈感先得
日日都懶洋洋
秋風令人懶洋洋
好難得尋晚一覺瞓到大天光 好似深層睡眠一樣

上回講到飛揚手上把深淵一樣黑嘅黑色刀刃可以將精神能量扭曲...好似吸走咁!
係唔係又去到另一個層次喇?
係唔係都好,都無阻片翼嘅攻勢!
片翼繼續向飛揚猛攻!喺極刺眼紅光刀刃嘅能量快被扭曲...吸走之前...片翼都極速拉返開!再斬再砍!
盡量唔俾精神能量吸走!
雖然話互有攻守,但飛揚都仲係佔唔到優勢!
究竟點先打得贏片翼吖?!
“嗡!吱!嗡嗡嗡!吱!嗡!吱!”飛揚同片翼就喺空中你斬我擋...彈嚟彈去...急速向下墜...
就喺飛揚再次以高處衝向片翼連斬兩刀...
片翼正手一擋...再反刀一格...立即順勢轉身一踢...踢正飛揚個頭...
“飃!”飛揚成個人就由半空中直墜落地...
“轟隆!”成塊地面俾飛揚撞到裂開晒...成個蜘蛛網咁...
飛揚企返起身...抬頭望上夜空...望住一點閃亮嘅紅光...片翼嘅氣息...正向住飛揚極速衝緊落嚟...
飛揚立即緊握精神刀...然後向夜空一揮...
“嗡!”飛揚本來想揮出一道刀氣...斬向喺空中俯衝落嚟嘅片翼...卻喺揮刀之時...不但冇刀氣揮出...而係斬出一條...長長...黑色...深淵一樣黑嘅...刀痕...
跟住嘅劇情發展又會係點呢?

準備出文

長長...深淵一樣黑嘅刀痕...就喺我頭上...就好似...被我斬開...空間被我斬開...留下深淵一樣黑嘅刀痕...喺空間之中...

片翼雙手持刀...差唔多俯衝到落嚟之時...

“嗡!吱!!!”片翼向住掛喺空間之中...深淵一樣黑嘅刀痕一斬...

深淵一樣黑嘅刀痕將片翼嘅極刺眼紅光刀刃擋住...

極刺眼紅光刀刃開始扭曲...紅光能量開始扭曲...被深淵一樣黑嘅刀痕扭曲...扭曲...

片翼立即切斷能量...極刺眼紅光刀刃消失嘅一瞬間...片翼向我胸口一踩...再向後凌空三百六十度轉身落地...

我被片翼踩到向後退幾步...再站穩陣腳...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞