如何成為”療癒系”KOL! Alicehaha開網店賣一套淘寶餐具承惠$500(9)

1001 回覆
79 Like 2 Dislike
Mingsze好好多 所有嘢都自己落手落腳做
有埋第二胎都係咁勤力
真係呢個閪女人先做得出
兩個幾月幫個仔sleep training 追求me time
正一裝備撚 乜都人做佢又做
人有佢又要有
但乜都用錯做錯
又死唔撚認
睇字都覺得辛苦

所以蝦乾似無認真考慮過就生
唔識湊唔係問題
感覺佢唔明責任有幾重大
唔明為左小朋友改變生活模式、
少左個人時間,可以話係必然
金牛座
林鄭同蝦乾
然後又要衝出嚟扮專家
金牛好L黑人憎 懶都算又小氣又唔上進
淨係識搞埋啲小動作擦鞋零實力 hagone林病matched
同理科太太一樣架

真巧
🙂
Attachment Theory
佢句「只是缺乏安全感」真係難聽過粗口
對佢嚟講個仔做到佢個要求重要過一切
兩個月已經咁
讀書我真係唔知點想像
點解蝦毛會缺乏安全感啊 未就係因為你成撚日擺佢喺床/凳度唔撚理佢
咩原因喊都無人理 你之後想build up返attachment都唔會咁易囉
明明頭3個月你有及時關注佢喊 之後就唔會喊咁多
依家得嗰4個月已經要等15分鐘先肯氹 佢點樣可以同你哋有attachment

蝦毛依家對住你都呆下呆下咁其實已經顯示到佢有insecure attachment 對佢將來social relationship真係有好大影響
希望你到時唔會後悔啦
睇返個post 蝦乾用自以為know-it-all嘅態度去講錯嘅資訊,咪就係廢老先會咁

無知真係好可怕
安全感咪就係除左溫飽之外bb最需要既野囉
咩叫 只係缺乏安全感呀
擺咁多育兒書 少少基本心理學都唔識
媽媽要回應bb既需要 先建立到attachment是常識吧

呀 不過蝦乾連維持生命既溫飽都俾唔到蝦佳
真係可以再失敗啲

癲撚完未呀死八婆
放過個卡通啦
同埋啲網民講一句似你就上鋼上線咁又tag又買公仔又狗衝同個公仔影相唔係engagement 呀
係戇鳩呀
如果我細個老母話我似某一個卡通我大個會覺得我老母有病多啲
當被maid正常對待過之後
hamo應該會當人哋係老母
hagone?蝦姨就有佢份
有 heart 嘅姐姐一定湊得好過佢
希望蝦毛好運啲啦
到時蝦乾又會喺度怨個仔痴maid都唔痴佢

啱啱㩒入佢ig諗住睇下佢啲痴撚線言論 見到佢大緊肚已經話咩人生已獻給bb
買嗰幾本育兒書返去擺 就扮哂育兒專家咁
呢度好多未生過小朋友嘅巴絲識嘅嘢仲多過佢 乜嘢書教撚佢咁痴線啊
連基本溫飽都比唔到個仔 憑乜嘢喺度扮好媽媽
佢個仔人生就真係獻撚咗比佢啦 到底做錯咗咩會有個咁撚樣嘅老母
真係要下下提住Charlie brown 咩
真係似樣係人地講 唔係自己日日提住囉
由怨婦升級痴婦 係都要同人作對 真係林鄭黎
係咪想個仔大個都要同charlie brown共存呀
咁撚鍾意 叫你個蝦佳仔將來娶個似charlie brown既女朋友囉 傻西!
條八婆好明顯係想個仔有賣點 諗住遲啲可以推佢出嚟一齊做beggar
未生之前就幻想自己個仔可以好似人哋個仔咁紅咁得人中意 其他親子kol各自有自己賣點吸引viewer
佢唔格硬話蝦毛似Charlie brown 唔通sell佢個頭夠扁咩
絲講得好啱
明明生理需要同安全需要係人類最基本最低層次嘅需要
點解可以講到唔需要提供畀個bb咁
大人冇安全感都好不安啦 間房黑孖孖大人都可能會驚
何況一個乜都唔識嘅4個月大bb
(蝦乾發表偉論時蝦佳好似得2個月)
佢可以依賴嘅只有父母 而父母都唔想理佢

蝦乾咁知性 又自稱有讀大學
點會冇讀過馬斯洛的需求層次理論
定係佢仲勁過心理學家 覺得安全需要係冇需要嘅
無聲吶喊|智障童被社工鯁喉窒息面部發黑 腦幹死亡住院三年匡 智會宿舍成人間地獄
https://lih.kg/2251106

「長期被綁、困在房間」即刻諗起蝦毛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞