澳洲移民 你問我答 (16)

1001 回覆
30 Like 2 Dislike
香港到宜家都仲可以雙重國籍
我夠期就一定
485visa 50歲前都申請得
有冇澳洲會計師熟澳洲tax 啲嘢
我預計自己三年內會做到技術移民
假設係香港有兩層樓,
一層做左按揭買 ,諗住幾十年都唔會賣,比父母長住。
另一層就已經供完,都係諗住香港放租投資用,必要時轉名。 暫時唔諗 賣物業呢個option

關於第一個做緊按揭嘅物業,諗到兩個option
1.轉名:做到tax resident前轉名比父母,只牽涉本地印花稅,最開心,但父母有聯名嘅property, 要甩左名先得。另外佢地有幫細佬做擔保,驚銀行唔批新按揭而轉唔到名。

2.唔轉名:擺住係度,父母長住,佢地遲啲唔住就租出去,租出去收番嘅錢就係澳洲呢邊照比income tax, 幾十年後再諗賣唔賣出去,因為capital gain tax好重稅;或者到時轉名比屋企人。

所以
問題1: 想了解下萬一我做左tax resident後先轉名個stamp duty ,澳洲點計有關海外物業轉名嘅稅項?

問題2: 如果我唔賣香港個物業,香港銀行做緊個按揭可唔可以用黎係澳洲扣到稅?

問題3: 移民係唔係一定要物業甩身? 甩唔到身又點處理?
而家英國同澳洲係咪仲係互通
有左BC後有無得過黎住
仲係? 幾時係過?
師兄 幼教老師 perth行491/190幾多分先夠做?
又要脫歐 驚人走入嚟
宜家又想走出去

宜家仲有幾百萬個香港人有bno status
冇篩選 係人都黎得
英國人好快會後悔
最驚係 到時一班人去到英國搵唔到食好辛苦然後屌鳩英國政府 要人比福利 到時真係柒出國際影衰曬

個人認為好大機會下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞