澳洲移民 你問我答 (16)

1001 回覆
30 Like 2 Dislike
如果可以嘅就真係好弱智

正常無武肺嘅時候只要買張機票就跑贏 d 高分過你嘅人
如果我真係宜家申請student visa,但1月真係開唔到關,上唔到1月尾個course,let say 要defer到4月或者7月,咁我兩年後係咪要係咪要俾錢extend 我個student visa 多3個月或者半年,同埋再要重新做過biometric 同medical? (我係想報讀兩年嘅diploma 喺Sydney)

感謝解答
Nursing 收左我
但而家未開關,好迷惘
幼教master WA讀邊間好
nursing冇得online learning真係幾慘
你一係開始已經有unconditional offer定conditional offer先?我本科係文科有d擔心比佢unoffer
我係想用de facto relationship黎同我女朋友一齊申請485,佢22年grad。
文科讀IT咁搏我諗都唔敢諗
我讀個科冇得移民不過我本身都係半路出家做左好多年野先重新讀返degree上master,理科文科都係呢兩年既野
我tg
https://t.me/Ec13579
今年offshore 唔駛諗
等下年7月啦
491 係睇職業,有d職業少人爭咪抵分
相反有d職業多人爭咪要高分
你香港番澳洲應該入唔到境?
唔該哂! 噤係我記錯咗了。好的,唔寫移民同政治理由
佢寫GTE Statement as approved by TAFE SA

姐係我連GTE都唔洗自己再寫,直接交TAFE比果份就OK?
姐係我連GTE都唔洗自己再寫,直接交TAFE比果份就OK?

我唔太清楚你寫左D咩,總之cover到GTE criteria就得。
證明De Facto Relationship要同居1年。

如果無同居1年又想以de facto relationship黎申請的話,需要register civil/domestic relationship,每個州情況要求都唔一樣。

由於唔清楚你地係邊個州,所以呢度比個Victoria既你參考下:
https://www.bdm.vic.gov.au/marriages-and-relationships/register-a-domestic-relationship
Edith Cowan University 就唔錯。
到時要續一個新student visa,係境內續就得唔使番香港。到時候唔需要biometric但係要做medical。
可唔可以帶晒所有文件用旅客身份去 再係個陣申請190/491? 咁樣都當onshore?
所謂既onshore唔單單指physically onshore,仲有你持咩簽證係境內都有關係。

基本上大部分州都唔當旅遊簽證係onshore applicant - 佢地比較認可WHV/僱主擔保TR/485/stduent 呢幾種有work right既作為onshore applicant。
想問下491 80-85分係咪冇乜機會
搵過大部分洲都可以nominate en不過就係好高分

以前的話都仲有機,依家同以後估計難。

Btw之前睇過8月派invitation 最低75分 係咪姐係高過75當月就有機會?我見佢啲分都可以相差好遠
移民局依家傾向只邀請onshore,因為依家有travel restriction所以境內EOI越黎越少所以越黎越低分。同埋只邀請health allied occupation。
咁如果學生簽遲左少少但拎到簽證開始計都有92星期得唔得
Technically 可以,但係你要計時間入境計得好準。
22500 too expensive, 21500 better ok?
巴打,我plan緊改名
想問如果揸緊student visa,喺香港想改名,除咗scan新passport HKID同改名契俾學校改名,澳洲政府嗰邊有咩手續要搞?打算問清楚先搞
由巴想問下如果交完文件兩個禮拜都仲未有消息係咪問下學校好d?
定墨大一向都咁慢?
比到一個月比Melb Uni去process吧。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞