澳洲移民 你問我答 (16)

1001 回覆
30 Like 2 Dislike
巴打可唔可以講下property valuer,應該係API accredited courses,similar to 香港嘅產業測量

thanks 巴打

同問! Shout out to 另外一個巴打
由我巴FB有講
Btw ching 係香港讀GP?
恭喜曬 MEL點啊你覺得
請問我巴FB:

Valuer既職業評估無需要IELTS,但係必須畢業後一年相關工作經驗先可以通過。

即係點? 讀完master 之後要從事一年相關經驗?

我非GP啊
如果申請既移民簽證需要職業評估 skills assessment的話,valuer既要求係畢業後一年相關工作經驗先可以通過skills assessment。
Thanks 我巴!

我係度1516 緊Property valuer or quantity surveying !?

我bachelor BBA 商科底

For future development 移民
呢兩科邊科比較適合我呢?

心急人上
如果touch wood 未能pass skill assessment
可以retake? 有無quotas ?
BSMQ State Nomination Program now open
https://migration.qld.gov.au/
天氣麻麻其他都幾好
"For those who study at a regional campus and choose to live and work in regional Australia, the pathway to permanent residency will be available after 3 years."

想請問移民局有冇define choose to live and work in regional Australia
即係regional area 讀完書一家要係果個city做野,定係去其他regional area都得?

e.g.如果當中有maybe 半年去左Syd住,但冇做野,跟住2.5年去let's say Perth番工,咁得唔得
Thanks!
Regional area 就有define
我諗照字面譯都好清晰
唔想瘋狂OT嘅千奇唔好揀QS
下年去澳洲讀qs
收咗unsw同curtin嘅offer
ching覺得perth嘅就就業前景好啲定syd好(打算移民)
Perth唔太清楚 但可以行491
Syd QS已經好多人爭
想問下讀當地嘅TAFE係咪都可以畢業後申請485,上網睇資料好似好平

原來上面有講,不過都想知多啲
想問下澳洲讀agriculture science master易唔易搵到農業相關工作?
由我巴考慮下下一個 post 標題改 " 移民澳洲 你問我答 ( 17 ) 搵工唔清楚 "
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞