澳洲移民 你問我答 (16)

1001 回覆
30 Like 2 Dislike
thx
想問申請student visa係咪用HKSAR passport好過BNO?
因為485好似冇講bno

thanks!
GTI入完EOI一般等幾耐先知得唔得/要clarification
482 485
5年轉PR 個condition 好似係要特衰先得
由巴有冇student visa方面嘅消息出左offer好快要決定食唔食
你指咩消息?
1-8個禮拜都有。應該係睇case情況。
無要求,有簽證就隨時可以入。
會唔會批比下年2月開始讀既programme 定要下半年嘅先批

都叫有d好消息,但其實佢最尾嗰part係咪解無biometrics 都可以照申請住student visa先?
下年3月入讀會唔會趕唔切申請依家應該勁多人排緊隊
好消息喎,謝巴打
請問如果onshore 申請student visa會唔會快啲? 都係2月開始嘅programme
由我巴 呢單野有無updates?
下個月開學 而家visa又未開返biometrics批唔到
我問左一輪,都係話要有學生簽證先可以境外讀書計入ASR。

所以建議你defer。
據聞會。
第一次交完未有回音想補多少少supporting doc係咪都無方法
submit多次EOI又好似唔係咁好
要等allocate左officer之後如果佢認爲要補材料先會通知你。
唔關巴打
另外想問依家係咪已經變左15000個名額
定係幾時先會生效?
同埋各洲係咪仲未有講190/491 quota
希望真係11月重開
https://www.sbs.com.au/language/cantonese/zh-hant/hong-kong-s-biometric-collection-locations-recommence-soon

《澳大利亞報》引述內政部發言人報道,澳洲當局預料,海外的大部份生物識別數據採集場地,將在11月2日(星期一)或之前恢復運作,包括香港、新加坡、泰國和馬來西亞,「部門正給予學生簽證申請人額外的時間,去提供生物識別數據。」
由我巴想問下GTI係咪一定要有人推薦,可唔可以冇都入? thanks
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞