澳洲移民 你問我答 (16)

1001 回覆
30 Like 2 Dislike
如果唔計劃生小朋友
可以兩個人都買單人
(我agent 咁講)
巴打點睇environment / sustainability 類既master?

對移民有冇幫助
Unimelb monash uwa m arch好似都收bachelor non arch background wor
小弟本科唔係arch 都想試下報
但係要有design portfolio
Sustainable building, renewable energy果類應該唔錯

Environmental就唔太清楚 我都想知
有人分析有可能取消

https://youtu.be/GxiMpwFTulQ
唔通真係未開始已結束
咩分析丫,藍絲打飛機之麻
你究竟有冇開黎睇
係 但MelbU好似會係11月開個intensive course幫你準備design portfolio 可以一試
我覺得取消就唔會 香港民主情無改善唔會打自己臉 所以先有2030年呢個 sunset, 5年485唔會有問題應該,但pathway to pr就難講了 可能要番我地計分
聽下好啦,唔好太擔心。
同埋要讀3年,如果真係認真有興趣的話,其實都可以考慮下。

2年M Arch課程先係要有B Arch打底,clarify番。
移民局戈邊可以過。

但係到時候會有風險secondary holder會claim唔到保險,因為visa status同policy唔match。我朋友做BUPA講既。
偏遠地區。
澳洲偏遠地區PR
Where exactly?
巴打覺得係咪會拖到美國大選有結果澳洲先會公報pathway to pr?
Metro其實唔缺醫生,regional你要搵得到工先可以。

有無邊幾個專科容易D?唔清楚,以我所知無。同埋以我理解呢邊唔太prefer海外qualifed醫生,除非本身真係outstanding。
其實我唔覺得係因為要等結果先公佈,至少唔係最大原因。

真係要扯上關係的話,就應該要睇Biden之後既對華政策實際如何,會唔會同Trump一樣強硬。

雖然我個人的確唔喜歡Trump既風格,但係無可否認佢係一個rule-breaker,係對抗中共咁bullying既attitude最有效既方法 (之一)。但係我會question Biden上台後點樣處理中美關係。

畢竟澳洲係睇美國頭,但係又唔係盲目跟隨,呢個5年PR政策又唔係100%淨係睇美帝指示。老實講如果真係為左美國太過得罪中共,澳洲本土既商家可能又會唔開心。所以中間個平衡唔知道ScoMo會點掌握。

結論就係:我地呢D蟻民左右唔黎既就唔好想太多,focus番自己可以控制既事上面仲好。
想問巴打 條路應該點行

我同條女485緊(佢係我副申)Sydney 7月9號extended
我mpa 佢moc畢業 半年後會計189 95分

一直想等個pathway to pr出左先決定點行

5年時間會唔會有機會中189係syd (應該難d) 唔太想離開syd應該前途問題

去regional 玩190/491之類既話應該點玩 我地485緊無辦法轉行唔玩會計

年紀唔細 我25佢28 好撚糾結...
但Portfolio 唔係一份可以係幾個月內由乜野software 同design skiil 都唔識而整到出黎既野
利申:係au 讀緊archi
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞