澳洲移民 你問我答 (16)

1001 回覆
30 Like 2 Dislike
由我巴
TAFE見倒個diploma course CPP50911,佢CRICOS(code: 079001B)上面Duration係100weeks,但去TAFE個官網又寫話只需要18 months or(比盡一年半52+26 weeks) 完成,咁其實佢算唔算meet到Australian Study Requirement ge study equal 92 weeks?

In case 唔夠,係咪理論上我上完lee個diploma之後,再上多一個幾個月ge TAFE course,湊夠92 weeks就可以?

另外亦想問下,TAFE有course,同樣兩年,但有d一星期返 D十幾個鐘,有d二十幾個,係咪對之後485申請冇影響的(因為只需跟個course 係CRICOS registered ge duration (用星期計果個))?

Thanks
我岩岩再諗多一陣,覺得其實無學生簽證既境外 remote learning 都可以計Australia Study Requirement唔太合理,所以專登番去摷番幾個 Legislative Instructments睇番但係都搵唔到。

不過上面個 cap 圖有一句 online study undertaken outside Australia as a result of COVID-19 travel restrictions will count towards the Australian Study Requirement for existing and new student visa holders,即係 online study undertaken outside Australia 有可能只能 for existing and new student visa holders,咁無 student visa 即係無得計。

但係一般移民局 website 信一半就夠,所以我下禮拜再搵機會問下。
按 CRICOS 既 weeks 為主。或者係咪 package course 之類,你可以直接問學校。

Technically Yes,但係必須 relevant。

無影響。
好啊,唔該你由我爸
因為我當初無睇清楚又衝動就7月開始左online讀
如果無student visa唔計ASR既話,我成個course就變左唔夠2年..
萬一咁既情況,我係咪可以報多個短期course夾埋2年就得?
想問下由巴年頭開返關既機會係咪已經好細?
我報左u已經defer左一個sem,年紀唔細再遲多半年真係唔洗移民
我日日都要開一開home affair Dept個網, 再去VFS望, 然後再search新聞睇下澳洲international student arrangement 有無update, 最後望下前一日有幾多單COVID case

癲到D新聞仲跟得貼過香港
Same here
我都係有心留住d留學生都唔快手開返VFS
我懷疑就算開返VFS 佢都未必批得切
4月就已經close centre, sem 2開學果班已經儲左一堆未整

澳洲人做野既速度
最慘係咁就晒左半年甚至一年時間
萬一咁既情況,我係咪可以報多個短期course夾埋2年就得?
唔可以求其一個短期course,depending on你依家讀緊咩如果真係唔夠兩年的話要讀個短期master/TAFE and/or relevant course先可以。
我而家讀緊兩年制master of accounting,如果要補一個sem既課程 應該讀咩最快? 同埋要返accounting related?
爸打好慘
其實而家189 80分係咪基本上無機會
請問以家渣住SV係咪可以經南澳入境啦?
485 visa Holding 95會計 Sydney 前路茫茫
如果唔夠錢去澳州讀書 咁係咪無辦法移民喇
無,
未有疫情都講緊95以上啦
一係搵澳洲公司請你
一係真愛移民
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞