澳洲移民 你問我答 (16)

1001 回覆
30 Like 2 Dislike
可以入,批唔到而已。

同埋你諗下,都無人推薦你憑咩你覺得你自己係 global talent?
求神拜佛。
定係幾時先會生效?
今年既 quota,所以你可以預已經生效。

同埋各洲係咪仲未有講190/491 quota
未有,預料10月底。
咁三個地方邊到會生活方便啲?
一樣 咁落後

同埋洗費冇咁大?例如交通房租
Sydney > Melbourne > Brisbane
巴打 如果我過去Tasmania大學讀social work master

係咪都count rural area 三年計劃?
知Tasmania 幾垃圾但見夠遠 好學費超平...
讀完應該出番一線城市做野瓜
係咪都count rural area 三年計劃?
唔係好清楚你指既三年計劃係咩。如果你意思係491偏遠地區技術移民簽證3年轉PR的話,是的。

知Tasmania 幾垃圾但見夠遠 好學費超平...
Tasmania 一D都唔垃圾。
幾時會公佈pathway to pr 嘅詳情
唔該
問多少少 岩岩check 491
即係讀完master course 再apply 191? 先有PR?
但191 require 每年要有5萬幾澳幣收入?
但當中有兩年讀書 零收入?
讀完—>Apply 491

攞到491之後要住喺偏遠地區,5年內要有3年taxable income至少達到$53900 —>Apply 191 PR
想問由我巴今年OT graduate,已經考左PTE 4個8,拎左job offer, 但但係今年victoria改左畢業生pathway,得返190個occupation list 有OT但係require 10 years experience

想問如果照apply 190可唔可行 因為見佢改左ROI同埋6個月工作經驗,如果滿足到呢d要求既話仲需唔需要10years experience?

Thanks
Victoria 個州擔保Graduate stream 冇左嘅?
應該會有 新政策 / 配額 會係11月公佈。
10年 work experience 應該只係 for offshore applicant。

OT應該可以當Critial Skills Sector,有相關工作半年可以申請。但係有可能下個月會有新policy,到時再confirm。
如果要移民 讀商移唔到民架喎
利申 monash讀商 十分後悔唔讀移民科
由巴,我想問土木工程移民機會大?本身HD畢業,收到澳洲degree offer .另外,報U有冇話邊個地區嘅U有多啲分加?
Thank you very much.
Mpa grad 485 holding here
巴打宜架485加多5年 你估計最終係咪都係都要按返計分黎移民
巴打想問下如果我上年十二月畢業但無申請485 意思係咪而加仲可以申請翻? 而加人在香港
485要畢業後的半年內申請
由巴咁想問下推薦人係成件事有咩角色?要簽名?移民局會打比佢?因為eoi果到只要填人名,organization ,唔太知推薦人大慨要做咩,我揾個啱啱正左名做Dr. Ge冋學又得唔得?

Thanks
你睇下Form 1000。
人係境外的話,申請前12個月内畢業都可以申請。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞