澳洲移民 你問我答 (16)

1001 回覆
30 Like 2 Dislike
人地比長啲時間你留低等你易啲去湊夠分
都冇講直接比pr 你睇清楚先啦
pathway to pr details一日都未出
一日都係靠自己架
我都想入
唔係perth

係咪新車?呢度買新車都可以講價
打算去讀social work 加轉行
考慮緊去偏遠地區定non偏遠
係想早啲草夠分移民 但長期計應該想定居大城市
咁係咪直接報non偏遠地區課程好啲?
1. 出名大學多啲
2. 大城市比偏遠地區工作機會更多?
3. 偏遠大學畢業轉大城市搵工會無咁competitive?

同埋如果收左但下年年頭都未開關
係咪就好似而家咁keep網上教學?thanks
我係Perth 但我唔識車 幫唔到你
如果宜家申請student visa,澳洲政府又sem1又唔開關,又無得上online ,咁張visa 到期個時咪要renew張visa同重新做過Medical check?

因為我就係因為咁考慮緊宜家呢刻申唔申請student visa

我accept offer 的話要買埋medical ... 咁如果defer咪要買2次...
我讀childcare啊,我喺Sydney 讀,佢話好多學生都已經可以喺campus 上到,所以無offer online。

保險好似有得改,visa 就好似可以因為武肺唔洗錢續簽一次,不過medical check 就要俾錢做多次,似澳洲做好似AUD 300-350
由我巴, 想問下如果持有緊未expired whv轉緊陪讀簽 個work rights係跟黎whv定跟bva?
WHV未expire就跟WHV,WHV過左期就開始跟BVA。
建議你去偏遠地區讀完攞到PR先,有左PR就去邊都ok。
無PR就就算比你去到大城市,要搞移民都難。

3. 偏遠大學畢業轉大城市搵工會無咁competitive?
其實唔會。我太太做local accounting firm,幾個鬼佬同事都係偏遠地區畢業過黎(Perth / Ballarat / Geelong)。
最慘我呢d 已經拎緊485既人 會計畢業唔上唔落
你都係讀childcare? 讀HD定Uni?
我讀HD ja,唔係uni,讀degree同master太貴,HD平好多。
你都喺Sydney 讀?不如tg傾
好呀 我加你?
ok @wwwlll2019
樓主你好,想請問如果我同澳洲人結左婚,可以點申請移民,麻煩哂你解答
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞