澳洲移民 你問我答 (16)

1001 回覆
30 Like 2 Dislike
我唔係RN係其他allied health,不過都想問下你講呢個方法個route係點?
之前都揾過由我巴幫手,果時諗住考完車就過去入境申請TAFE,點知有疫情。等左咁奈都未開番關,打算試下境外申請,有少少問題想再請教下,唔該哂先!
申請緊TAFE,佢要我交Statement of Purpose (SOP)

"You must provide evidence of the information referred to in your SOP and ensure that the final version of the GTE Statement as approved by TAFE SA is lodged as part of your student visa application together with the related evidence"

果D問題大約都係:
1. Why you chose your proposed course
2. How your proposed program is relevant to your previous study and/or employment

我見依果SOP要答的問題好似同申請Student Visa的EOI好相似
因為之前的EOI唔可以寫想留係AU嘅意願,不過依家咁嘅政治環境,答SOP同EOI嘅時候要唔要寫明想移民?
由我巴知唔知Apply de facto relationship嘅流程係點?我去左睇immigration嘅evidence of relationship,係咪到時apply 485嗰陣加埋我做dependent同啲proof?可唔可以預早做左個proof of relationship先?
同埋係咪都係跟佢個list咁寫篇文同provide evidences+/-interview?
想問下墨大fulfill左conditional offer個條件一般要幾耐先出正式offer?
另外如果學生簽遲過3月開學先有得唔得譬如上左一個月堂先有學生簽仲可唔可以計落申請485個兩年?定冇簽證連online learning都冇得讀?
佢地有4個8?我3-5年工作經驗
如果淨係for 攞485,讀2年childcare diploma 就得。唔一定要讀degree 架
Btw我都準備報下年childcare diploma 喺Sydney 讀
想請問下如果真係1月開到俾international student入境,我想報1月尾嘅course,11月先整student visa 整得切嗎?
應該OK。

審理時間唔係fix架,有時快有時慢,例如12月就多左個聖誕假可能會慢D,但係應該都可以2-3個月左右批既,做得齊biometric同medical的話。
有documents一般1個禮拜左右就會有full offer比你交deposit,收到deposit就會出confirmation of enrolment比你申請簽證。

無簽證都應該比你online learning既,但係,是否可以計入2年study requirement就唔一定可以啦。所以建議真係黎唔切就defer吧。
Apply for De Facto Relationship Certificate 同 Prove De Facto Relationship係兩回事黎架喎,你講清楚你想點先?
申請Student Visa的EOI好相似
Student Visa點會有EOI

我估你指GTE (Genuine Temporary Entry)?唔好寫要過黎移民,政治理由唔好提,話過黎進修同advance career propective之類就夠。
Check番邊個州可以nominate你呢個occupation -> 入EOI -> 等邀請或者直接入州政府491擔保申請 -> 州政府批491擔保批准 -> 60日內申請491簽證。
巴打你會讀乜?
讀it,本身讀個it course prerequisite唔承認要再讀過,讀完交左差唔多兩個禮拜仲未有消息有d擔心
你都係墨大?讀咩科
咁如果學生簽遲左少少但拎到簽證開始計都有92星期得唔得
因為疫情已經遲左一個sem報好唔想再defer
可唔可以帶晒所有文件用旅客身份去 再係個陣申請190/491?
咁樣都當onshore?
我係aus onshore申請緊 可唔可以飛一飛番黎香港既呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞