澳洲移民 你問我答 (16)

1001 回覆
30 Like 2 Dislike
夠30歲未,未夠30可以用working holiday打住兩至三年工先,慳住洗儲埋佢,tafe兩年course都係十皮野港紙,如果純想拎485,甚至可以報私校d diploma,會再平d(質素自然差d)
各位巴打好
我有少少問題問

我開始做緊野,IT狗,bachelor係business不過
想靠讀master移民
睇完澳洲D information system management program都match
但係當我報既時候就發現完全無野要交咁(暫時開左Monash一個account未submit),referee啊statement of interest咩都唔需要?
另外2年要40萬學費,都未計生活費,in total如果留Mel或者Syd要預幾多budget? 搵part time幫補下有無機會?
跟住我用最壞打算5年,都要3年搵到工生存,希望到時搵到我做開既IT工
referee啊statement of interest咩都唔需要?
Initial application一般都唔需要,除非你情況特殊學校會額外要求。

生活費,in total如果留Mel或者Syd要預幾多budget?
Melbourne的話睇你住邊同點樣生活,預A$2k-4k/month差唔多。

搵part time幫補下有無機會?
當然可以,你搵到的話。
建議你搬定去NSW regional然後等491 NSW開。

189/190 quota估計之後一年都會留比critical sector。
唔係。
Yes。
你依家讀緊master的話,要讀都只能係讀master,商科之類既都ok。
無知一問,係咪可以睇到每個states唔同occupations 分別invite 幾多人?
巴打覺得佢個pathway to pr幾時會講? 今年之內?
但我又咁諗,2月開學,無理由2月先過到去,要早d過去settle d野,好似租屋啊、熟習交通環境咁,加上佢積左咁多申請未處理,睇個勢佢唔公佈幾時開關,睇怕都唔會開番個visa俾人申請,visa都唔知批唔批得切
唔係話有錢就讀到
我以為D process都會簡單D

咁樣既話兩年應該都70萬,真係要有決心

我會再睇睇多謝你呀
無野了唔該晒 check左唔得了
我記得Alan Tudge話今年內會公布

我都想佢快啲公布,因為我喺tas攞491都唔太樂觀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞