澳洲移民 你問我答 (16)

1001 回覆
30 Like 2 Dislike
我比較鍾意標題統一,但係#1一定會加番

搵工情況唔清楚
搵工情況唔清楚
咁你想知多D咩?
即係regional area 讀完書一家要係果個city做野,定係去其他regional area都得?
其他regional都得。

e.g.如果當中有maybe 半年去左Syd住,但冇做野,跟住2.5年去let's say Perth番工,咁得唔得
唔得,一係就3年都係perth live and work。
可唔可以retake取決於點解refused。

無quota。
冇人會睇頭post
佢哋入咗籍咪會通過投票去影響政治,選啲華人上去
記得要紅字
巴打

收到兩個OFFER 點簡好?

因為我係讀BSE, MONASH 覺得我冇ME BACKGROUND,所以焗我讀3年
但3年真係好有D長,同學費成700k hkd

1. MONASH
Master of mechanical engineering 3年

2. RMIT
Master of Energy Efficient and Sustainable Building 2年
本身兩年programme 點解可以變3年

我以前bachelor讀energy,我報過unsw mech master都係讀兩年 仲有得tran 左thesis果9個credit
ME太濫了,RMIT個似乎有前途好多。
好多人覺得中國籍好矜貴,唔肯放棄架。

而且佢地入籍的話,大陸個邊D退休金每個月幾千就無得攞。
佢話讀BSE 冇ME background
一定要我讀3年
有冇方法APPEAL
RMIT間野又好似一般般
由巴

想問下485個Australian study requirement,佢話minimum 16 mouths study in Australia,如果我去Unsw 讀兩年engine master,我係咪最多只可以用之前Unsw Beng d credit 做 credit transfer一個sem?即係讀一年半?途中d sem break, Summer 大sem break又計唔計? thanks
因為PR只係永久居民,唔代表係澳洲人
其實好難講,好多澳洲PR都黎左之後幾乎無點返去origin country (例如一D歐洲國家或者馬來西亞新加坡人),但係就係懶或者各種原因唔想搞入籍。
我係咪最多只可以用之前Unsw Beng d credit 做 credit transfer一個sem?即係讀一年半?
其實你之前個BEng夠2年的話,你個master讀幾耐都可以。
其實local黎講RMIT幾唔錯架。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞