消息指民主派民調留任及離任支持人數均不過半 惟支持留任者稍多!

1068 回覆
25 Like 256 Dislike
無實質作用,冇咗立法會議員呢個身份,我諗你去信任何政府機構佢都唔會理鳩你
而家啲差佬一樣唔卸你喎

林卓庭照比人拉
平時直選都係市民選你,唔係小圈子係大眾
就算幾不公義都係有民意,你要選唔怪你
但宜家直頭係投共呀,咁都分唔清
又唔洗請人拉票
尊重民意

希望好好把握呢一年,唔好再令支持者失望
係,本身你要返工搵一萬,之後發現原來射波都可以照出糧所以唔返工都係突然發咗
咁飯民之前個4年係靠選民投入去嘅

佢有糧出好正路吖

但呢一年呢?

佢憑乜撚
只能說他們决定留低,就要承受留低政治後果,佢地這班仆街冇尊重初選結果……
咁係唔係有民意?唔係小圈子,係香港市民
好多人仲話咩下年選舉啊、光環啊
真係笑出黎,天真既連兒真係以為仲有“選舉”?
飯民都係做多一年之後都等收皮
呢樣真
牙爺話延任最少一年
姐係鐘意2047先再選都得
咁你份約係4年,宜家可以唔經老細批准自動延長一年唔撚係發咗?
強姦非禮都係衰咸濕架啦

點解揸波可以判援刑

老強一定要受靶?

乜世界上所有嘢唔係都有個排序既咩
係我就唔辭
係度篤眼篤鼻
辭左政府都唔會理你
咁你有咪高見
指出錯處時係唔一定要提出方案架
加上形勢每一日都變緊
方案嘅每一步都必然受形勢影響
今日嘅方案到聽日就未必適用
咁係咪又要有另一個方案先再行下一步呀
份4年約完左架啦 家下係轉工 人工福利照舊 1年試用期 表現好可以終身聘用添丫
點解唔可以投多次?
點解set五成threshold???撈埋先得40幾%,分開隻隻扮民都冇過5成??

【告別聲明】

2020年9月29日

今早,我已去信通知立法會主席,因個人理由我將於明日(9月30日)如期完成四年任期,不繼續擔任立法會議員。

剛滿四十九歲,邁向半百,認真思考人生下半場何去何從。去年佔中九子案漫長審訊的煎熬,加上突然確診腦瘤,對我和家人衝擊不小。幸手術順利,康復良好,現在情況穩定;經歷大劫後,我深切體會親人與健康比其他一切重要,須加倍珍惜,因此我早已打算,完成本屆立法會四年任期後告別政壇。而客觀上,佔中九子案的判刑不容許我參加原訂本月6日舉行的立法會換屆選舉。

特區政府與全國人大常委會以疫情為藉口,延長本屆立法會任期至少一年。這個突如其來的變化無改變我如期告別立法會的打算,但早前未有宣布,只因不想影響「去留民調」。

公民黨根據上述民調結果及黨事先聲明的「留」意向,最後決定黨的現任立法會議員延任一年。我因個人理由未能遵從黨的決定,現宣布退出公民黨。

從政是一個偶然,自2006年加入公民黨及當選法律界選委、07年當選區議員、08年及16年兩度當選立法會議員,不經不覺十四年,是我前半生最長日子的工作崗位。回顧這段有起有跌的歲月,與香港人休戚與共,時常覺得自己在議會及公民社會能為香港人做的事太少,而有些事力不從心,心中有愧。

香港近幾年令人痛心的事情愈來愈多,但同時,香港人表現的堅毅令我感動不已,我以香港人身份為榮,不忘初心,等待黎明。

https://www.facebook.com/230625005732/posts/10158334187265733/?extid=1O89l9cLjbkeiny5&d=n

陳手足
Respect!!!留芳百世,莫遺臭萬年!!

咁飯民講到自己係為咗阻擋惡法先留吖嘛

咁你覺得佢哋擋唔擋到?

如果大家都心知肚明冇撚用既

留低唔係為十皮為咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞