消息指民主派民調留任及離任支持人數均不過半 惟支持留任者稍多!

1068 回覆
25 Like 256 Dislike
套用返連登仔講法:
中共要我地去東, 我地就要去西
而家建制支持者要泛民離任, 連登仔係咪應該支持留任?
而家飯民既民意基礎連林鄭都不如

特手假假地都係小圈子選出來

咁誠實
梗係話自己泛民既趕佢地走
【告別聲明】

2020年9月29日

今早,我已去信通知立法會主席,因個人理由我將於明日(9月30日)如期完成四年任期,不繼續擔任立法會議員。

剛滿四十九歲,邁向半百,認真思考人生下半場何去何從。去年佔中九子案漫長審訊的煎熬,加上突然確診腦瘤,對我和家人衝擊不小。幸手術順利,康復良好,現在情況穩定;經歷大劫後,我深切體會親人與健康比其他一切重要,須加倍珍惜,因此我早已打算,完成本屆立法會四年任期後告別政壇。而客觀上,佔中九子案的判刑不容許我參加原訂本月6日舉行的立法會換屆選舉。

特區政府與全國人大常委會以疫情為藉口,延長本屆立法會任期至少一年。這個突如其來的變化無改變我如期告別立法會的打算,但早前未有宣布,只因不想影響「去留民調」。

公民黨根據上述民調結果及黨事先聲明的「留」意向,最後決定黨的現任立法會議員延任一年。我因個人理由未能遵從黨的決定,現宣布退出公民黨。

從政是一個偶然,自2006年加入公民黨及當選法律界選委、07年當選區議員、08年及16年兩度當選立法會議員,不經不覺十四年,是我前半生最長日子的工作崗位。回顧這段有起有跌的歲月,與香港人休戚與共,時常覺得自己在議會及公民社會能為香港人做的事太少,而有些事力不從心,心中有愧。

香港近幾年令人痛心的事情愈來愈多,但同時,香港人表現的堅毅令我感動不已,我以香港人身份為榮,不忘初心,等待黎明。

https://www.facebook.com/230625005732/posts/10158334187265733/?extid=1O89l9cLjbkeiny5&d=n

陳手足
Respect!!!留芳百世,莫遺臭萬年!!

連北韓都不如呀
三咩天下,未來你以為仲有公平選舉咩
大灣區投票一下了就屈晒機
咁梗係計埋非建制
唔係點有50%支持留任
笑死 支持離任既反而係藍絲

罕有地連登仔同建制 槍口一致
泛民支持者=15名議員嘅支持者 以後唔好再屌人分化 唔同路何來分化
唔係鬼, 只係太過老實, 唔夠共產黨奸
但都係有選民參與,你宜家係委任,係0民意,所以比個時更加發更加過份。所以話泛狗今次十萬特別發係無錯
駛鬼投咩

咪萬年國會算
宜家仲要為個非法議會留任 間接背書呢舊垃圾會
呢年由頭到尾都無民意授權 邊個做呢一年 若果之後有選舉呢班人可以唔使投

不過有得選先算 之後呢班人一樣會被DQ
連登仔:最緊要攞光環,現實係點走落去我唔理
國際線人事:香港來年立法會得到香港廣泛和不同立場的人事一致支持,得到了合法性
因為今次更加過份。所以更加發邊有錯
照你呢個logic 我地6年前應該袋住先? 假普選一樣可以俾選民選
你唔好話喎

藍絲雖然好多嘢on99

但屌飯民政棍呃飯食呢科又講得幾中喎
以後唔會有泛民,只有本土
+1 一早己經知 入中聯辦 密實談判
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞