消息指民主派民調留任及離任支持人數均不過半 惟支持留任者稍多!

1068 回覆
25 Like 256 Dislike
sorry, 今次就係黑白之爭 唔係路線問題
就係當初雙方講野講到太絕 太盡

所以我覺得今次泛民優柔寡斷
又會搞到一場大既政治風暴 大家睇路啦
去參選會屌你係共產党既人,過左咁多年,你唔係唔知呀
叫你做野,就叫我去選,我去選又屌我係鬼
你地玩哂啦
民主黨賣香港都唔係今日既事啦

由當年行入中聯辦果一刻
呃左咁多部iPad 搞左個公投,依家又話搞唔掂
人哋話唔計非民主派支持者嘅意見咋喎
唔好講啲唔講啲
有汗出就要人哋無糧出,有出糧就一定係為錢。
痴撚線,本身我當你搵20萬,咁做多份10萬嘅part time仲可以成日射波又多福利就唔係貪呀?返齊工先講野啦
夾完又無做野
總之支持走嘅就係連登仔就係少數啦
撐販民要留嘅就係大多數
你認係飯民打手?
咁點睇我對你偶像嘅批評?
原來已經退到條底線係,個位人地比你,你去反對就係抗爭.你有冇諗過點解比你DQ個4個繼續做?係咪比甜頭你? 唔好再話下一步啦,連原則都唔守,只諗輸贏,但個問題個遊戲你唔會贏,只係慢D輸
我哋?關我撚事

咪撚扮了解

唔撚識你呀
唔係泛民添
係民主黨+公民黨+毛孟靜+工黨支持者咋
有iPad就得
唔使人手
唔使場地
電視訪問鍾生自己講既
Over my dead body 成日唔開會都唔打官司就知佢咩料啦
佢可以做律司搵到十萬一個月?
泛民啲立法會出席率低撚到一個點
泛民對泛民支持者負責
本土對本土支持者負責
說「貪錢」這個說法的確是簡略了的,要我分析嗎?可是這會比貪錢更對他們不利。

黃碧雲已經說漏了嘴,把那些人的想法說了出來,為何要貶低街頭抗爭和國際外交呢?因為民主派的核心問題,從來都是想定義香港民主運動為「讓『民主派』透過議會(已不是選舉了)成為一個公職人員」的次等公務員體系。

所以我必須修正,以前是選舉教,去到接受委任後,已經從選舉教退化到議會教。

香港民主運動,就是一個公職就業計劃。他形成了一個利益團體,那個利益團體,掌握了那些公職的分配權利。從議員,去到議員助理,去到衍生的 NGO 傳媒以及一切相關產業。他們的權力,在於這個利益團體裡面的倫理以及秩序。

而只要你遵從這個倫理與秩序,終有一天你也可以從中分配公職與收入,從而聚集了一群願意服從此秩序的人。這包括了各個議員,議助,黨員,以及傳媒人等。

街頭抗爭或者是國際外交,都並非這個體系的一部份,他們不會衍生任何利益(除了籌款),只有這個體系才能夠衍生穩定的利益,只有利益才能夠聚住這一群人去繼續從事「民主運動」。他們的說法也很明顯,不斷抱怨這份工作難捱,錢不多,為何要冒那麼多險,其實都是在講同一句話。
明明過去一年,呢到仲對香港民研的政府民調結果打晒飛機。 今日又話點解唔質疑得。
到依一刻你仍然覺得留絶對錯,走係絶對啱

姐係民調背後代表既群眾意志都係廢既,你嗰套先絶對正確

咁無計傾架喇

利申:等緊正式民調結果
兒登仔前 兒登仔後 唔好你以為有啲咩高見
咪又係跪係到奶共匪屎眼
一早講左連登係輸打嬴要
人數係唔重要
多數支持邪既野 唔通又要支持?
依家係一個正邪 大是大非既問題
DLLM 以後如果有得投 一定一定唔會再含淚 你地政治生涯已死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞