Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (62) Sony Sigma Tamron新鏡陸續公佈

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
開PO文等大家俾意見+修改
如果覺得有D常見問題值得加,不妨自己加埋落去

https://docs.google.com/document/d/1pAJgt2rNs3LgZu2BSK32K2K-DAeaKct52WTQPtESgmw/edit?usp=sharing

就算本身有Zeiss MP100都想買105 Macro Art
外國網標799美金
寫話HKD6300,如果唔係點同原廠90微鬥
個定價好貼90G街價, 佢要賣平d先有得鬥, 應該一出就有現金即減
Voigtlander 65f2 APO定Sigma 105 2.8好
主要係屋企書枱影product喺咪65啱用啲?
因為同價位 支sigma有af又可以拎出街用 好難諗
105相比起65 working distance長啲,如果你影product會打燈嘅話會方便好多
留意V65F2APO 0.5X
當然一般Product應該都夠用

手上除左佢仲有SEL90M28G
會覺得福仔D發色靚D,影Figure時會幾開心

另外睇你會唔會Set腳打燈
如果會Set腳的話MF唔係問題
窮學生,想入支tele影飛機,70200又唔夠遠,FE70300又冇閒錢。見呢支龍70300就有啲啱心水,但係睇片又好似一般般,唔知點揀好。求指教
*用緊A7iii
加啲買sigma100-400
thanks ching
Sigma 100400 +1
影飛機真係愈遠愈好
唔至加啲喎最平都$6700。本身諗住$6000內買晒Tamron 20 2.8 + 70300。
*本身有FE24105& Samyang 45 1.8
Pin this?
Sigma買水貨得啦
而家水5000幾,再等下可能5000頭4000已入到手
btw 巴打去開咩位影飛機多,以前T2行出去天橋影飛機唔錯,可惜拆左
呢支fe 岩用?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞