Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (62) Sony Sigma Tamron新鏡陸續公佈

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
好啦,咁又細又輕既1.0,50mm囉
佢造完24.4呢啲咁緊湊輕巧既gm
好難唔期待35 50呢啲
都似係光圈極致,速度都已經好快,wide又有1224gm tele又有600 定係出支極致輕既gm?物理上都未必得,個人覺得50.0gm or 35.2
1.0
55.8za / 新果枝sigma 85.4
要輕身可以諗埋85.8
出最輕328
A73 + 新T28200連埋Filter雜費都去左16000左右
剩低4000可以諗55F18Z或者85F18

如果鍾意特寫就85F18啦
鍾意Snapshot影多d人景關係就55F18Z

當然要平又要追F1.4都可以望下Samyang d鏡
Sigma 85.4 唔重
咁既高畫質咁細既size 真係好抵屌
用黎影女輕鬆影糖水相
可惜70-180無增距,唔想入70-200gm
rx巴

善用光源的話,其實100400GM影人像會有驚喜,而且100400都有多項用途,好抵用
當然如果要正常之下SHARP + F2.8 Bokeh就一定係70200GM / T70180

之前有傳言Sigma公佈70200F2.8,唔急用可以等下
見sigma嗰枝100-400都幾吸引,主要想用黎影下車
新85 已經係好輕
平時渣得多 支35.2art
渣返支新85 去左新世界咁 又輕又細支
好彩而家疫情未有得去旅行
一路等緊有得去旅行就買支福仔50.2
如果出50gm既可能唔買福仔
想問下20 1.8G呢支評價如何
上Google搵啲鱔稿review一味叫人買 '10 reasons you should buy xxxxx'
主要用黎影風景,間唔時先影人像
而家用緊A7III + 24240
用緊福仔50mmF2 APO,全開光圈色彩精緻之餘收到F2.8又有圓Bokeh
而且最緊要輕細支,帶出街無難度

50GM有AF又要做到1.0 / 1.2的話應該冇依種輕便性
手上有支ZY 50mm F0.95 III都幾乎800g重好墜手
而且仲可能要做到全開光圈可用,玩手體積都有返咁上下
我都諗住呢個配搭 不過諗緊搭枝 Tamron 20mm 2.8定sony 35.8好

btw ching諗住係邊間買 set a73+T28200?
如果影風景唔需要透視變形,20F1.8G好唔錯
假如想要透視變形營造張力,Sigma 14-24F2.8可玩性更高
諗左好耐apo定50.2
apo真係好撚sharp
但1.2始終係差左幾級光圈
雖然畫質差緊啲
但係仍然算好
真係好難取捨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞