Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (62) Sony Sigma Tamron新鏡陸續公佈

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
That's why之前巴絲問買鏡邊度好,都要加一句查返自己想要咩Filter同要知價位先
D-B同D-F都有好價,係Filter真係小心耳仔軟&資訊不對稱

過往買開都去D-B,有位店員幾好傾,有時問完出面價同佢講聲佢都識做
不過前排想買鏡時,接任人話佢去左CWB,果刻就幫襯唔到佢地了

ProT果個Case好似話德國品牌但MIC,定係俾中方收購左咁

T* UV有買過俾135GM用,薄薄地幾好唔覺得有乜問題
過往用開高階KENKO Filter多
手持85gm同龍仔70180
想賣一支再入支wide
大家點睇
賣85gm入1728 / 1635GM
T*起碼係$ony自己原生同掛名 (當然未必係最好)
其他不知名既就算數啦......
咁以前serve我果位就冇咁講過,都會買GM鏡
But有Sony會員就去門市買好d,有折又可以碌卡
其實protenle有咩唔好?
冇錯,sigma支100-400成1.幾Kg (雖然已經比其他牌子同焦段輕)
但係人哋70-300都係大約5,600g輕成一半
唔係人人都需要用到300-400呢一段
如果sigma可以出70-300 e mount平價版畫質好過龍仔,價錢貴多千零蚊都應該好多人幫襯
100-400有防震,補償了重量上的不便有餘
我又覺得龍仔支70-300同bigma支100-400係兩個市場,龍仔直打輕便同平,方便少用長焦用家去試,而bigma 100-400係比要追求畫質同時又要抵用既用家去買,加上有鏡身防震係比較適合打雀,打飛機既人用既
可以的話還不如小三元拉到300MM仲比較吸引
24-120+120-300
訂咗龍仔支70-300, 有冇人知贈品補光燈係乜嘢牌子? 想睇下有冇情景模式玩 (比如警車 消防車)

有塊佢嘅可變ND,會出交叉痕
另外Protenle就算係D-B跟鏡買都好貴,開價拍得上Sony隻T* Filter
如果真係肯俾咁多,可以買返非MIC嘅高階KENKO或B+W
講真可能未必有問題,但真係唔想俾咁多錢去冒風險
ching 你邊度訂 ?thx
唔該晒

之前無留意thx 

可變ND特別是可調得大的(2-400之類)加上廣角是一定有交叉
sigma 100400 1.1KG 如果冇揸車,要搭車來回機場真係幾辛苦。
小學生書包都唔止1kg啦
加body加多兩枝鏡加枝腳加filter加袋自重 5,6kg都嚟
其實真係睇影咩
好似A7c+kit+t70300夾埋先1.2kg,輕裝出行又真係幾吸引
部a73個shutter好似有啲問題,拎去本部整係未俾左150檢查費 之後check到有問題既話佢先打嚟報價?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞