Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (62) Sony Sigma Tamron新鏡陸續公佈

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
官方喺邊度講
我上網搵資料搵唔到既
官方無講,但第三代A7開始之後出啲機全部係改善咗白平衡同啲色
70200GM全開光圈下畫質好一般
莫講話加Extender,就算平時都最好收1~2級光圈黎用
個F2.8真係當有突發事或真係頂果個叉景深時先用盡
所以咁樣真係不如100-400
>>個F2.8真係當有突發事或真係要果個淺景深時先用盡
Typo
100400GM畫質穩定地好,放大率又夠高可以用埋黎影生態
輕便過200600G唔怕買完一闊三大+唔想拎出街

利伸︰100400GM狂信者,三支原廠遠攝都有齊係手
少用長焦,早知買100-400唔買70200算
https://www.sonyalpharumors.com/rumor-two-super-fast-sony-gm-prime-lenses-coming-soon-one-of-them-will-set-a-new-record/

RUMOR: Two “super fast” Sony GM prime lenses coming soon…one of them will set a new “record”

大家又可以估估有邊兩支新定焦高階鏡
八月份曾經傳言可能有200F2.8G
舊機從來都冇用過awb一定錯到仆街
70200GM個淺景深其實好用既,特別係出Job Event要影一d特寫,捕捉神情
而且70200GM個放大率比70200G好,都可以影下小飾物,豐富一下果輯相

吊返轉100400GM俾唔到個淺景深你,唔似70200GM可以用Extender谷到400F5.6
35/50 gm?
有人估40GM,廢事自己打自己35ZA / 50ZA
4年都係時候出二代啦
當我買左135gm 同 90macro 就完全冇掂過70200
一路用40/1.2 voigtlander 如果出gm即買
係就好呀
講到"super fast"又set a new “record”
200F2.8G唔夠快又唔係咩new record, 應該唔會係呢支?
估其中一支係50.2 / 85.2, 因為對家用呢兩支搶左好多用家
當然我想要14.4 /16.4
14.4
35.2
50.2
是但一枝都
35.2已經俾Sigma食左頭淡湯, 同埋有傳sigma準備出下支f/1.2鏡
Sony如果先出50.2/85.2可以係sigma出之前食左一浸先
引述返以前流出過200F2.8G傳言咁解

不過如果唔係F2.8,而係200mm F1.8,F1.6,可能都幾有意思
假設當時考慮係配合東京奧運會而設計
"One of those prime lenses will also set a “record” in the photography industry"

可能拎支F/1.0出黎
追平傳說中的Canon85F1.0
Sony: World's smallest and lightest F/1.0 lens with AF

諗多左, 其實係price record
The most expensive lens ever
photography industry record
200.8一定係most expensive
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞