Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (62) Sony Sigma Tamron新鏡陸續公佈

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
sigma 14-24 mij而且又平一大截,雖然少2mm
35係方便嘅,不過焦段嘅嘢crop可以克服,光圈就重量就無得後製處理
如果質素同對焦的話有無下降? 如果同機種下
想揀12-24 就係為個2mm
以為所有gm 都Thailand 做
點知原來有大陸做
我有個fd做開影product 佢教我mac機就較到光度一半黎執
跟左佢之後起碼手機睇都唔會over/under都要重新執
普通用家唔想煩照做應該OK
想入枝50mm影人
其實55.8散景真係咁差?
bigma50又太大枝,50.4又貴
55.8係洋蔥圈,如果你接受到咪得
另外唔介意MF可以考慮埋Loxia 50, 福50APO, 福50.2
sharpness我覺得龍仔好過Z
AF speed AFS就Z 輕微好啲,AFC就不相伯仲
影人梗係85.4(gm/sigma)
糖水相輕鬆出

其實我覺得55.8z 係正過50.4
你睇上網普遍評價都讚55.8z
比較抵,比較多人買得到,比較平衡
不過我都係建議55.8
loxia 50其實係一支幾好既鏡 影人影景都得
認同85.4(gm/sigma)影女正d
缺點係手動
由其而家eye af性能咁強,自動鏡嘅優勢好明顯
想問下影人sigma85.4 定係 55.8好 另外想知sony 85.8 係咪比唔上呢兩隻支
85.8同55.8好難比較喎
價錢同焦距都差咁遠
其實唔同焦距影出黎個壓縮感唔同
邊枝好好主觀 自己睇多啲sample同comparison先知邊枝適合自己
有得親手試吓就好
有哂唔同焦段更好
去showroom玩過夠
而家想轉會sony
a7r3 定a73好
影景比較多的話
唔差錢當然直接R3
而家a7r3都好似係15k
貴a73 2k
我由10mm到600mm一樣影得人
貴2K,R3多送一個座充,機身硬淨D
M3就感光好D同對焦範圍大D
我覺得R3只多2K係超值
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞