Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (62) Sony Sigma Tamron新鏡陸續公佈

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
$350 檢查費
過保好似再收人工
Thx bro自問自己錫住用但個機身都有好多問題
sony 70-200 F4 有冇巴打 比到建議
過保俾350但唔知整唔整得好真係肉赤
飛去泰國整仲抵。。。。
睇過保$600人工
巴打去過cs度整?同埋飛去泰國整係未笑話定認真
都知sony食水深,但都想整好
有保養果陣我都試過A7III 快門
多口問過 過保整幾錢

佢話快門 $1300左右+人工

希望幫到手
所以先想減得就減,如果70300夠用啱用就冇必要上100400,重多600g
除非好想要白色外殼樣,否則直接T70180好過
始終70200G畫質唔夠70180好,70180又有F2.8,而且70200G放大率又唔夠高…
有無巴打分享下sony 20.8 G 同埋 sel55.8 邊支好啲 for拍片+影相
講真200600G先至真係大舊又重比較難跟身
70200GM / 100400GM / S100400依D 1.4kg以下同SIZE真係還好

不過原先講緊影飛機
如果覺得最盡300mm夠用,影到自己想要嘅構圖就得
畫質嘅嘢睇唔出分別都好嘅
相信你細心諗一諗自己拍片主題主要係乜已經有答案
事後緊知啦,買果時新手唔識,店員介紹就信住試
希望之後依度唔會有人中招啦
如果有積分睇下換唔換到張$150維修現金券用下啦,可以扣檢查費
用過70200F4
唔sharp 色水又唔靚
2支唔差35mm 好難比較
真係咁難比較?
諗下兩支各自最近對焦距離,應該已經可以用消去法選
Sorry 新手想問少少野
如果full frame機開crop mode裝apsc鏡
像素減56%
出嚟嘅quality係咪即係仲差過a6600嗰類嘅apsc機?
Thanks
咁拍片係20.8既
拍片唔一定係vlog形式嘛
睇佢想影咩類型既片
就結果而言可以肯定嘅係可用像素數值下趺
例如A7R4原先最大9504x6336,Super 35mm / crop後得返6240x4160

至於質素可以包含好多意思
除咗像素數值以外,仲可以包括色彩表現或燥點問題咁
你可以先諗諗自己主要指邊方面

有趣嘅係FF機有R系有S系又有無印系,像素密度本身正正影響上面講嘅ISO表現(R系像素密度高可以有高像素輸出,但高ISO表現/熱燥問題會比同世代無印或S系機種嚴重,最後導致色彩鮮艷度/Noise冇咁好)
如果你係用無印或S系黎比,因為Cmos本身像素密度本身冇變,理論上只係像素數值下趺,高ISO表現/熱燥冇受影響,色感方面照計冇影響
而R系出黎效果應該會跟同世代APSC差唔多

以上純推論,如有FF&APSC雙修巴絲請賜教
所以如果佢自覺唔係拍vlog,都已經可以消去法選55z

當然諗完如果輕特寫+vlog視角都需要,可以全都要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞