Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (62) Sony Sigma Tamron新鏡陸續公佈

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
如果有伴侶成日一齊影相就35mm焦段好d,可以影多d Cafe / 食飯 / 行街相,20mm焦段影人的話多數要放中間,會單調d

龍仔支20mm都幾高放大率,0.5x,有抵用之處
另外標準建議龍仔鏡要買行貨,去雙成買可以問問會唔會貴少少但保養期多兩年
正因為有支50mm F0.95係手,所以直接APO唔洗諗

另外冇考慮新果批F1.2系列係因為覺得全開光圈望相例唔太理想,同支F0.95差唔多(以支F0.95為例,如收到F2.8先係Sharp)

不過當然有失必有得,福仔果幾支F1.2真係好細支輕便

反而好奇你會唔會諗65F2APO,價錢相若但有埋0.5x微距玩
係體積大D
65就唔會 個range有啲唔就手
襯未去得旅行我再諗清楚先
多謝巴打意見
反而唔知點解自己慣用65mm,50mm用得唔順手
可能因為65mm稍稍遠攝,容易特出主題

之前仲去到外國行山時求輕便會帶V21.4 + V65F2 +100400GM
V65F2最正係用到近似標準角度隨意影之餘,仲要微距可以隨時影花草蟲 / 食物特寫
有錢就20G
冇錢寧可SAMYANG18
龍仔對焦聲明顯,假內對焦,個樣又唔好睇
why not both
超廣+天涯+大光圈
利申︰我就係手上揸住28200,準備買龍20同埋35.8
20mm就諗住影大景或銀河,35就日常輕便掃街,我諗諗先。唔該晒ching
Sony 幾時先肯出set Tilt Shift lens
我都係咁諗
但未用過手動鏡怕唔慣
有冇人冇興趣買Sony 機/鏡
我公司做緊行貨大特價叫我叫啲fd買
個價唔錯有興趣留tg講下
咁撚多cdrom
Sigma快啲出支瘦身版35.4啦
你自己開個post啦,一陣幾版都係留tg
支1670 發左mo 點搞好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞