Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (62) Sony Sigma Tamron新鏡陸續公佈

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
啱用,嫌100-400GM貴可以諗下佢
突然諗起之前講過會出v line lens
新Gm鏡會唔會回收伏筆
話說我啱啱買a6400 亦都係我第一次用Sony
影幾張相個時發現喺mon到睇同電腦睇係兩回事
想問係咪Sony通病 同埋點適應
今日放左佢轉canon
點唔同法?
係唔係用相機Mon睇覺得夠光鮮,但用電腦睇就暗咗?
一般建議用Capture one Express(免費冇試用期的)自己執一執
係呀 因為我新手jj 影相用m mode個時較好曬iso 快門 光圈 睇落個mon係靚 點知影完係超暗
但我又想拍下片 因為我自己學緊color grading 所以想接觸下slog呢啲
係咪你個mon較得光咋,我都有a6400冇話兩回事咁嚴重
我無較光啊 一買返嚟係0度 我而家試下-2
會唔會係你個mon暗 定係你睇raw檔 佢會灰好多
未影過飛機,將來有鏡都係跟朋友去。但係$3880預訂價真係吸引到我呢啲窮學生兩支質素真係差咁遠?(唔聞相)
見youtube Stephen主要彈枝鏡紫邊比較嚴重,但日光日白影我意未至於咁差 (唔聞相嘅話),況且唔少巴膠都係用70-300呢個range影巴士,不過如果影飛機可能要crop好多
支sigma 105 2.8 macro 好吸引
如果傾向出JPG,可以EV +2/3 ~ +1 1/3左右,過落手機電腦時會光鮮D
另外色彩風格可以調整一下,改一改對比度同鮮艷度,至於加減幾多級就睇自己口味

當然都不排除因為你M Mode,所以快門時間過短而真係暗
可以試下A Mode光圈先決影幾張比較下

不過第時小心加慣EV,認真想影相時會過曝
其實會執相的話寧願暗小小而保留細節,好過變死黑死白

唔識拍片,拍片要問其他巴絲
T70300個畫質真係好入門級,上唔到100400GM / 200600G都真係考慮S100400
另外睇你影飛機想影咩構圖或感覺

例如下面相例都會見到要400mm焦段先影到,如果要影到更有迫力的就要更Tele
https://photohito.com/photo/9663825/
日光日白影白色野紫邊仲勁
一分錢一分貨
t70300又未至於去到唔用得既地步既我覺得
無咁多budget既時候係要有啲取捨架啦
真係好重視畫質既話咪儲吓錢先
利申窮L 訂咗T70300
同CANON支一比會覺得3880係有D水份
以後應該會跌到3000多D
睇吓幾錢
平左咁撚多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞