Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (62) Sony Sigma Tamron新鏡陸續公佈

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
16.4 apsc 來

唔放大實夠嫁
後crop 空間少姐
各位大大求意見。
小弟玩左攝影一段時間,手頭上有A7II
24mm F1.4 GM
35mm F 2.8 za
28-70mm za
黎緊會出支影人既鏡頭
諗緊55.1.8 za 出吾出好,上網搵左資料又話麻麻地.有D焦外洋蔥圈
50 1.4 za 又好似同55.1.8 za 差吾多咁
85mm 鏡頭就多D糖水feel
買邊支鏡長渣好?買吾買手動鏡頭好?
-筆直可預調
罪大真係識做生意, 禽晚收到email買指定鏡頭配件有特價,
其中竟然包括新鏡 20mm f1.8, 減左500賣$6990 (D-base 同價)
扣埋red card 4%回贈同sony 3000積分=$90, 實價$6624
連埋跟機買既 55 1.8, 龍仔預訂既70-300
安樂晒啦

ps, 如果你無買過部機又入優惠code買,應該都俾到錢但係sony唔會出貨㗎
準備買a7iii
搭支tamron 28-200點睇
雖然冇恆定 但上網睇review都唔錯

28-75 同我影開野個fd有佢話廢事撞
寧願我揀其他range
但如果17-28又好似得wide
自己一個嗰時唔係幾夠用
我1728同2875都有既人黎講,出勤率最高既係前者
55.8 點會麻麻地,性價比好高
影人我多數用佢/sigma 新嗰枝85.4
作位一個之前諗住買1728既人 果陣都驚唔係好常用
最後直上1635gm 開心使用中
糖水確實85好
55除左散景外咩都好
罪大d marketing真係掂,promote多又爽手

前排幫fd睇nikon Z7,個價已經唔靚
Sony Canon來勢兇兇都冇反應
兩個月既promote都係得張廠底XQD
好啦出Z7II睇下Z7有冇散貨價
屌佢街價竟然加左$1000

個fd嬲到轉買A7R3
55 1.8 必買!正到
有冇巴打賣a7iii

https://t.me/qiwkdncxns
想問,如果sigma 50 1.4 art canon mount轉 55 1.8za會唔會好不智?

主要A7s3拍片
唔會,輕咁多
轉接變原廠鏡,對焦理論上仲可靠啲添
85mm 有咩好推介? 吾好成枝炮咁同想要奶油散景
ching你吾夠未
85 1.8
Sigma 85 1.4
100Stf
影像質素會唔會差好遠?
其實仲真係差唔多。。。。
我仲有sigma 35, 85 1.4 canon art 應唔應該轉哂佢做Sony 35 1.8, 85 1.8?
可以轉接環用住先,買個山寨環唔駛500
不過對比起畫質,原生鏡對焦穩定性係轉接俾唔到既
35可以先諗下,不過85或近似焦段,sony同sigma都有好多選擇
我有MC 11,但拍片自動對焦真係差啲
求意見

我用緊a7ii, 用手動鏡多
諗緊換唔換機好,主要係新model嘅機電量有改善,同埋我都會用techart 同mc-11 之類嘅mount玩其他鏡,新機自動對焦應該會好啲

如果平時完全唔拍片,a7iii 同 a7c 係咪冇乜分別?
A7C對焦好左D,值得等降價既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞