Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (62) Sony Sigma Tamron新鏡陸續公佈

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
咁即係a7iii上apsc鏡出嚟無apsc機裝apsc鏡咁好
tamron 鏡頭 易唔易入塵
夠詳盡唔該巴打其實我都唔知係唔係shutter問題
Iso set auto連拍同一個位 有時會work有時連影幾張個shutter會delay一兩秒咁
同問想一枝鏡走天涯係未t70200好
T28200
睇你好嘅標準係乜
例如像素數量、高ISO表現、自動對焦反應…etc

之前剩係用Cmos大小做基礎去論述唔同標準下嘅分別
近年剩係會收到多方面講返Sigma 24-70 F2.8易入塵
龍仔重點係新Firmware對自動對焦速度的影響

(當然入塵唔一定影響成像,可能只係心裡戚戚然;而就算有傳T2875被減速都好,AF-C速度依然可接受)

T28200好處係輕便,但相比24240就少左24又冇左240
咁睇你要輕便定係更廣更遠

當然亦有人會用T28200同24105G黎比
但首先一樣冇左24廣角端,不過T28~105都KEEP到F2.8 - 4.5,有人會覺得用龍仔會賺咗105-200果截,而且28-35定50左右有F2.8用

至於高倍率鏡本身都唔會預畫質表現很好
但睇評測覺得T28200個表現係好過T70300
你會唔會只係帶一支鏡出街

而且用得無反就係想輕便,啲鏡下下都咁重咁大支,其實好違反原意
巴打好詳盡,引以為鑑
sigma 24-70 其實入塵係咪好嚴重?
無反原意係輕個出處係邊?
兩支鏡完全唔同用途喎

梗係全都買
無反設計可以做到機鏡細D
但要KEEP FF用+AF+大光圈+全開可用時,始終有一定程度物理限制
舉例Sigma支35F1.2同福仔支35F1.2SE真係好大對比,但現在可以各取所需

而原先講緊係影飛機,所以100400係好過70300
咁要做到100400都要有一定物理要求
就算隔離C記支800F11或者600F11都係1kg前後

咁當然巴打覺得300係夠用,或者真係Affort唔到100400
係可以考慮平買T70300或者租鏡一次滿足下

另外用得可換鏡頭相機帶多幾支鏡頭有乜咁奇
如果真係求輕便又唔換鏡,市場都有果D等效24/28 - 600嘅機可用
內變
你話成身6kg,但輕得10分1,我自己就孭唔出咩分別
淨係答你象素,A73 crop完得返1000萬象素,夠唔夠用u lum u
明白 thanks
其情巴唔洗咁認真, 佢自己都已經有答案, 個個答佢影飛機有400好d, 佢都係講如果300夠用就唔考慮100400

T70300得兩個原因會考慮, 想要平/想要輕既300mm。佢冇budget又嫌100400重, 防震/畫質/造工佢都唔care, 支70300 fit哂佢啦到時唔夠用咪由佢crop下囉
巴打最後有無拎去整?
支T28200的確是幾好
以夾R4來講,而家我行山郊遊都只帶呢支,支2470GM 都一排沒用了

追月夜 用R4 + T28200 crop出來
沒長焦鏡都叫可以記錄下
TAMRON講下一支會比400仲遠
T28200先出冇幾耐,支T70300相對冇咁吸引
而且幾支焦段完全重覆晒,自己打自己

如果騰龍先出支入門標準焦段,例如2470F4,再出呢支反而有得配合
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞