Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (62) Sony Sigma Tamron新鏡陸續公佈

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
唔可以太求其
我只係有試tamron 20f2.8同samyang 18 2.8,我只係最後買左samyang
呢張係samyang 18mm f2.8 f8光圈
有無人用緊tamron28200?
我覺得影出黎有啲粉紅色
你地會機身setting 幫手,定係後制?
具體又應該點做?
我都有Samyang 18 2.8, 真係好輕便, 對於唔係聞相又會執相既黎講係機動性滿分
而家勁想屌部 A6400黎玩吓
見個價錢都幾抵玩

但係fd話一部到位上 ff
我又覺無咩需要咁
兩位想問下samyang 係咪邊位收光圈都唔會太差?
11和14沒試過
老蛙我用過10-18,不怎樣的
整體定價也太高
其實香港真係好奇怪
唔理三七二十一 相機就會叫人買ff 腳架就買g嫂 鏡頭就買大三元/.2定焦

其實自己用得開心 影到靚相最重要 燒錢唔代表識影相

直上FF有質素嘅鏡頭又貴又重tele又會大大枝 如果FF嘅優點對你嚟講唔係咁重要(景深,高iso) 我會叫人買apsc機又平又輕又幾好用
同意,可以試下6400 先, 就算遲d 轉ff, 6400 都可以做後備機/ 平時出街用
最緊要買完APSC 之後唔好咁快心郁郁想升級去FF
主要係A73係香港賣得太抵
入門價肯定有差距
A6400+二手18135可以7000多買到
A73+28200都要成16000
但係A73性能方面算係完全超越A6400,唔算貴
而且以後賣二手個保值性差不多

另外後期投資方面差別細左
SIGMA 3支夾埋7000
28/2+SAMYANG 45/1.8+85/1.8夾埋又係7000幾
16-55G就仲貴過T2875
早排入手咗laowa 11 f4.5

sharpness同星茫都中規中矩
輕便ultrawide算係咁
真係
A73 性價比太高
thx sharing

睇得出邊位真係麻麻,可能真係太wide
我應該focus 番14/18mm 算

如果支loxia 係18 就好
但想問 6400 而家的色點

白平衡會唔會同真實差好遠
香港 a7c 派貨未?
我又唔係好覺有粉紅色呢個問題
利申︰淨係室內用過一次影人
A7c有買應該快有了
S3產量很少
原來聽日派,你慢慢等a7s3 la
s3 24號派左啦
a7c 應該今晚9點會有email通知取貨,期待中
A7c依家個價都咁多人買
之後街價合理左仲得了
s3用左兩個禮拜啦喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞