Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (62) Sony Sigma Tamron新鏡陸續公佈

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
Sor,原來出左支新瘦身版
搵左d review你參考下

Sigma
https://youtu.be/m92pBHYENJc

Sony
https://youtu.be/iU_0j6JsuP4

新Sigma是咪$8k? 我個人黎講除非好常用同好鍾意85呢個焦段先會入
A7R3 嘅色都一樣係改善咗
罪大:屌你咁早穿我條橋,諗住拖多兩年架嘛

thx
請教下 sigma 買水貨有冇咩要注意?會唔會好似龍仔咁係香港比錢都唔整?
好明顯啦
等多兩年直接出A7c2同A7RC(A7CR)
直接cut左A75同A7R5
如果一樣A7C機身design我諗好撚多人會轉會
Sigma 水好似俾錢就幫你整 好似都唔貴
等其他巴打幫答
之前買都係買sigma 水,未有事
如果a74加到3000萬像素a7c2又跟都夠晒用了
連拍對焦基本野一定跟足
新果支Sigma 85 F1.4中心畫質可以同GM相提並論,不過邊角弱D

不過個人都會同之前巴打一樣推135
至於Sigma定蔡定GM就豐儉由人
135GM新鏡係好正
135gm設計本身係打算俾運動競技用,所以俾左最頂級對焦俾佢
最後買左sigma 85.4因為真係輕同好似幾好畫質
希望唔會後悔
唔會後悔嘅,始終新鏡又唔差
中秋 / 周末幫女友影多d相,用85mm焦段影到夠先
就算最後覺得都係唔適合自己風格,影得夠的話咪折損少少當租鏡,放返二手市場囉

去Flickr睇多d 85mm焦段構圖構想下啦
有冇巴打睇開香港波?如果入場睇波用咩焦段好
正路都要100400 / 200600啦
睇你想唔想影埋特寫程度

不過機身重要d,始終要連拍 / 高ISO表現好
我R4 , 最長得70200gm

好似有啲勉強
想問下係咪2018年之後既機color science都改善左?
姐係apsc a6400個類已經好過a6000?
咁你有鏡就最好啦,搵次拎去試下夠唔夠長同反應
Crop完都有300可用,F2.8都有優勢

係唔知會唔會易食波餅
正確

唔好理D相影成點 10年前真係鳩影
純粹比你參考下
影呢堆都係~200mm 仲要係canon既apsc機
計返ff即係320左右
你睇水平線應該大約睇到我坐幾前
要幾多mm睇你想點影同埋坐邊啦
不過我覺得ff機既話 真係要200+
理想d可能都要300-600
應該唔會掛

淨係影一個球員200(+crop)都應該唔夠

但係200-600又好似唔係到到都入得場
70200gm + 2x + crop mode囉咁
個畫質...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞