Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (62) Sony Sigma Tamron新鏡陸續公佈

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
龍仔fb親自應話會出長啲,睇巴打你等唔等了
唔急用繼續等,希望下支唔好做到咁極端搞到畫質麻麻
真係一支入門同備用鏡,不過備用鏡要近4000又貴了
係咪罪大枝70-300好過佢?
有埋gm lens啲掣以及mij,呢個價錢都無得挑剔
我指sigma 100-400
罪大枝70-300性價比太低好耐冇人講
公道講句 Fuji嘅機身真係有放心機去操作同design上

好多人包括我玩fuji係為咗輕便+機械感 > 直出/畫質

FF唔係真係每個都需要嘅
電子快門本身是咪冇聲?
Yes
A7c 同a7r3點揀好?諗住用騰龍28-200影下日常 po ig用途
依家玩支35.8多都想放2875走做28200
A7C
唔需要42MP咁大
銀黑外殼美觀
細機身輕便
唯一建議係等到年尾價位回落先再算

至於單配28200就真係可圈可點
思疑跟Set要埋支2860後再加支高階少少既長焦變焦鏡 / 定焦廣角鏡會更好
一來2860配合返機Size可以好輕便,二來28200畫質又唔係特別好廣角端亦唔算闊
至於額外配邊支要視乎IG影開咩主題再諗
放走T2875換T70180會唔會好D?
起碼見到畫質分別

反正28本身又唔係闊好多,如果影近身/廣角冇需要執著係28vs35
放,我就ao個例子
都買
想問下咁多位
我用緊a73, 有24gm,t2875同55.8za
最近諗緊入唔入枝85.8玩下,自己影女朋友多
我無玩過85mm, 大家覺得有無必要入支85.8呢?
定係買sigma 85.4? (gm太貴無budget)
入70-180好玩好多
85同你55接近,冇太多驚喜
你想要85,間唔時用55開apsc mode 影就同85差唔多雖然你73只有24mp, 間唔時用下都得既
一係行前幾步
sigma 135.8啦,不過好重
po ig用就唔使42MP
A7C最適合但最好等降價,依家個價位唔值
如果急用其實二手買部A73仲好

至於28200,個人覺得depends日常係影咩題材,有無需要200mm咁遠,如果有就真係不二選擇
但如果無,我都同意2860好啲,細支啲你都願意拎多D出街影
不過其實仲可以考慮下定焦,35.8 用來影日常都應該好啱用
想問下,我知A73的color science係比上一代改善左
但想問下A7R3係舊color science定新?
因為A7R3早過A73出,但又係三代機
最近有D心思思想A73換A7R3 (唔諗R4因為太貴同埋唔需要61MP咁高)
2860降到1500先叫可以考慮
真係冇錢仲可以買28,45,50,呢幾支
你三支鏡都係比較輕便既鏡頭,bigma你有冇睇過實物先?

Sony支85.8抵屌既,光圈全開夠sharp,又輕便cp值高

女友鍾意影大頭就更係正,但大半身打後要行得比較遠,通常個景好撚多人,需要壓縮感同更淺景深我就會用85
畫質sigma 同 sony 本身果枝85.8會唔會差好遠?
我見sony 果枝好平,但sigma 果枝都唔係好大枝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞