Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (62) Sony Sigma Tamron新鏡陸續公佈

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
我都用緊A7II,但我諗住等佢部A74
如果唔拍片我建議用A7III
A7C雖然新,但值唔值而家呢個價位就兩睇,雖則佢用緊新menu。
A7C好似主打市場係youtube 同拍片人士 ,不如等第一批機出左睇埋review先買吧
題外話,手動鏡50mm 有咩推介?
A7C 好似都係舊menu?

50mm其實隨手攞枝都唔會差得去邊
我以前用開minolta md菲林機,所以用minolta鏡多,近排長插summicron 40 f2

你有冇用開咩菲林機? 如果冇可以試下pentax m42 大姑媽 50 f1.4,平啲嘅選擇可以試下pentacon 50 f1.8, 呢枝最近0.33米對焦,幾百蚊嚟講幾抵玩
Minolta 50.2
Sigma 85.4 art (輕新果枝)
Sony 85gm
記錯左A7SIII先係新menu....
A7C 好似輕便啲
不過都唔係細好多
買GM窮三代
咁sigma 85.4 水貨先7k
副廠出相色水ok嗎?未買過副廠
sigma 窩。。。。

Sigma 85mm F1.4 DN DG - 新鏡,比85GM細D輕D,中心畫質與GM相若,邊角表現比GM差少少

https://youtu.be/JTVXV3bKgS8
Sigma 你仲洗懷疑畫質
又係一年一度既坊間覺得手機影相取代相機既季節
睇見真係得啖笑
部12 pro max點影都冇我攞部a73影星空相咁靚啩
[推到完場] Apple Special Event <Hi, Speed> Oct.14凌晨一點
https://lih.kg/dcsAdGxZ
#5911 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

講手機替代左標段dc都話啫
話時話Iphone影相都係普通,點解有人覺得佢係手機方面靚
福仔 50 apo
少d 野送咁囉,其實無咩大分別(個人經驗)
想問吓大家買睇 sigma支1424 同龍仔支70180?
唔同焦段,都買
我知唔同焦段 想知大家點評價呢2支啫
70-180可以講輕 值得買
啱啱買咗部6400L 想講如果影風景配咩鏡頭好
sony 10-18
sigma16.4
用緊70180,買得值🤤
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞