Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (62) Sony Sigma Tamron新鏡陸續公佈

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
sigma同sony個agreement本身唔包增距
所以就算sigma要出都要再同sony傾,未必咁快有
借問聲 邊庶有得試
呢個zoom range佢算輕
例如會少左啲咩咁?
因為有OSS 同 唔係focus by wire
當然如果你未必手動加上落腳架就無咩影響
70180既最近對焦能力同輕便令我揀左佢
拍片70200g
影相70180
咁巴打知唔知tamron會唔會有增距鏡?
冇,而且佢現時所有鏡都冇留位俾增距鏡用
sony好似都係focus by wire 不過man fo冇問題 唔知龍仔個支咁
我諗多兩諗 1635gm係好啲,但個價同sigma差好遠
我都諗緊 1635gm定s1424
1635gm多咗35個段 但貴咗成5000銀
你同我諗緊完全一樣
你影相定拍片多?
睇budget同用途啦, 如果下下都係講價差, 咁你根本唔洗考慮原廠鏡
原廠AF速度, 焦段闊D, 落到一般filter。你換少次鏡, 裝拆filter既時間都係成本黎
如果真係嫌GM貴咁咪sigma1424囉, 都係支好鏡黎 (係預拍片落ND會麻煩D)
btw要平又要落到一般Filter就Tamron 1728
我影相多 拍片用zv1拍vlog
t1728 mf 就唔啦, mf好難用

其實我明,係唔捨得啫 我都知1635gm係好鏡
T1728係AF鏡
我咁諗,如果買左1635GM為左彈性大D結果成日都用24-35部份,如果自己標準焦段冇其他鏡替代到都仲好,但有既話我會覺得浪費
所以我自己會選20G或T1728,當然依家實際等緊會唔會出16GM
龍仔個支man fo有半微距功能
可以影/拍比較特色既shot
但你要由微距扭到去遠,就好痛苦
我之前用fuji都係用開1024 計返等效應該同1635gm差唔多 但我依家得返樣85.8 所以應該都會買1635gm?
我指focus by wire 我知係af鏡
龍仔支1728我未玩過 不過多謝你資訊先
幾好配搭
Sony咁好既對焦,自動左先最後唔啱再手動
如果你講埋MF拍片, 咁得1635GM先係linear focus。Sigma 1424好似係non-linear, 但用落應該會比Tamron 1728好D。
A7C 肥花平幾舊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞