Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (62) Sony Sigma Tamron新鏡陸續公佈

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
巴打可唔可以講少少點解
穩打穩扎 16-35 呢個range 可以話極常用
14-24 除非你追求14咁wide構圖,一般正常情況都好少用到咁wide
呢個都真, 同埋16-35裝FILTER都易D, 14-24就煩D, 不過16-35價錢方面真係....
14-24 可以睇下 「rex_photographer」 呢個IG
佢好多相都係用sigma14-24去影同埋好靚
thanks巴打, 因為我仲會拍片, 考慮埋裝filter呢個因素又搞到卻步, 究竟邊支好
我知道係日經,但想知影女買85mm, 邊枝好
除非你好想要14mm, 如果唔係一定係1635GM, range闊D有埋35mm可以用, 平時影相基本長插, 加上拍片落nd又方便D。
Budget 10k內
85GM / sigma 85新個枝
我會買pro等smartone出plan, max太大太重
1635GM個價係咪咁耐都13K?
想問下70200g質素如何
加少少買135gm
用途係邊先
Landscape
用緊
畫質好
以前canon 5d2年代玩開脱左坑
尋日終於出左部a7iii同24105

想問下如果想玩70200range
買小小白定騰龍 70180 2.8好

聽同事講副廠鏡update左個firmware
有機會對唔到焦
有冇用開20 mm 1.8嘅巴打分享吓感受
Tampon 70180 la
機update firmware, 支鏡都會
不過你常拍片就用原廠
店員直接係盒開左枝新sigma 85.4出黎試 sharp到好心郁 但係成8隻牛好貴
睇你需唔需要mf
55 1.8個mf fly by wire好飄
除非唔洗跟foc
否則Video開工完全用唔到
我本身有55 .8再買sigma art 50 .4

補翻句55 .8影相是ok的
如果拍片影相兩用, 會建議入f4個支? 係咪因為有oss?
如果仲未搞到增距鏡價值會大減
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞