Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (62) Sony Sigma Tamron新鏡陸續公佈

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
認真,我部A7R2依家壞左檢查緊,仲話檢查發現整唔好錢都照收
http://photo.popart.hk/newweb/archives/120080
所有行貨電器過保要比錢是正常吧
我記得結果要維修的話係會扣返你果350

btw 香港都有好多維修舖頭,隨你選擇

好日都唔會去泰國咁遠,都係拎返去原廠整算
姐係比較大塊既手機sensor?
影月亮真係鬥鏡焦距長
100400GM?
手持 A7ii + 85 1.8
想用大約$15k upgrade 機身+買多支定焦
主要影小朋友/合照/旅行用

機身意向A7r3, 其實值唔值畀多5k上A7r4 ?

35 1.8 要成$4k, 成像又麻麻
加多少少就有 20 1.8 , 不過又驚20mm 難用
大家點睇?
200600G + Crop
不過影果時冇乜時間影多幾張,所以原圖覺得有d朦
Set腳打月冇乜技術性,但真係要好細心
鏡都係35mm好d,唔會太Wide而扭曲

如果小朋友已經三歲以上會跑會跳,A73始終追焦用起上黎始終好D
R系高解像,要朦都易D

當然35以外28200 / 24105都係選擇,可以Tele影小朋友走動相+互動相
睇你本身諗20G會唔會係因為有hidden agenda(例如廣角影星)

或者今次都係35先,未來到有場合需要(例如有演出或者運動會)再上70300 / 100400
有d手機同a6xxx同a73一樣都係輸出6000x4000
三者主要明顯就係sensor / cmos大小唔同,連帶像素密度唔同

所以手機出黎既,放大睇會色塊咁既Feel+唔sharp,同埋影唔到夜景or多noise
a6xxx就會有返sharp既感覺唔會咁易一塊塊顏色咁
a73就可以見到sharp既感覺同埋色感豐富+可以影得出夜景

如果a73用crop mode咁係撮取嘅像素範圍細左,本身塊cmos像素密度冇變,所以應該唔影響高iso表現,色感會繼續比其他兩者好,只係輸出尺寸變小

所以原po如果個"好"如果放係"尺寸",咁當然係差左(但1000萬像素都滿到社交網絡嘅)
如果"好"係放係"色彩表現" / "高ISO表現",咁應該依然係a73 / FF機好D

但以上純推論,加上Cmos世代+每代機有不同color science,技術之餘有主觀美感價值判斷,最後都係要去返實證比較
本身想買枝16-35 GM黎行山影下相
但見龍仔枝17-28平咁多
其實2枝用落會唔會差好遠? 值唔值得上1635GM?
用緊A73
睇你覺得$$$定29-35呢個焦段重要
如果有用開29-35 就買GM
17-28 有啲時間硬係覺得唔夠用咁

另外重量都係問題, 17-28 真係輕啲
除左重量都留意1635GM係82mm Filter,T1728係67mm Filter,睇睇背包有冇位放
想放部A73 淨body 跟行貨保養至2021年月3月

有意留個tg我地詳談
之前見到個sony鏡頭評分既圖
搵唔返,有無ching可以再po出黎
A7ii 同A7iii 都係24mp
自己都鍾意聞吓相
始終都心思思想上R

A7R3 都應付唔到小朋友跑跑跳跳?
R3+20.8g

想要35咪crop apsc mode
其實都得,不過要時間適應,影多D習慣下
主要因為像素大時自己輕微手震都會明顯反映係張相上面
就算KEEP住AF-C都好,始終Object郁緊的話都有機會動態模糊,要加快快門或犧牲ISO
不過試過有次用A7R4影小朋友塊臉,眼仔碌碌可以反射返屋企環境出黎,像素夠大CROP出黎都可以放社交平台,成件事其實都幾得意
但如果都係希望依賴部機個自動對焦多D就A73會更好
得閒可以考慮同親友去專門店試試分別
用你玩法應該直接俾多少少跳24GM,Crop後36就真係得手
而且又有GM可以曬下,畫質又算數一數二好+輕便,放二手都保值啲
啱呀,玩得R梗係上埋GM
新手用sigma 30.4影畢業相,發覺有啲變型,點算
Lightroom
講緊香港坊間好多地方整相機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞