Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (62) Sony Sigma Tamron新鏡陸續公佈

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
「根本如果冇出ff過大家都唔使追得咁辛苦,個人暫時除左影星,夜間/有時暗位/想防震好啲基本上冇咩需要ff」

笑死我 自己窮撚買唔起機鏡就話無出ff 就好
ching買咩相機好 求救
https://lih.kg/aCjKGaV
#85 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

佢好似話拎過sony相機上手,感覺唔似影相
真大師
尋晚忙緊冇時間開,結果冇人開今朝起身即攪

同埋而家內容都多,黎緊襯假期消化下近年常見問題,以後開Post時可以分流放第一個回應
黎緊放定個GoogleDoc方便大家Edit & Copy
小弟有回應過佢個Post
信佢可能真係新手或者以前冇好好理解攝影觀念,所以先用詞唔準/概念不清嘅
每個人都有初學第一步,肯去問意交流都係好事黎嘅
再者有時上網問Comment都只係希望問個理由等自己心安理得落決定

Spec以外、攝影主題以外…
記得佢講過自己都仲係學生咁,Fuji機殼設計外表比較討好有偽文青Feel,當時尚飾物都開心嘅
到佢夜晚影星時發現有時黑色變實推唔到,自然經一事長一智
留名
冇,覺得佢幾cute者
問完人自己就專家咁,重開始教返人買咩機

[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (64) 幾時先有新機呀⋯
https://lih.kg/qyyDFaX
成車鏡comment /suggest 掉落個google doc 算
放條link 自己篤咪算
初學唔緊要
但係初學係到扮專家就有D柒
之前冇睇過佢依個咁有趣既Comment

不過佢果套諗法我自覺係明明地
以前用1''機時會覺得直出顏色唔討好,但又講唔出係咩問題,就會用相機內置既Preset(如︰相機玩具色彩)去影所有相
到後來用APSC機開始發現以前個問題就係直出唔細緻,所以先直覺用色彩風格碾過細緻度問題
而後來APSC玩多左鏡望多咗相,知道鏡質對相既影響,以及APSC的限制
以及後來上埋FF機,見到感光元件所成就到嘅細膩,就會覺得以前自己玩1''機仲要用Preset影相真係好無知
而家想執返以前D相已經好難執到(例如Preset整實咗d黑/白色)

不過有時D嘢都要經歷過先體認到嘅
只要佢冇自覺要用FF機,唔去望更多嘅相,咁佢用Fuji Preset好既直出JPG都會繼續開開心心嘅
唔係富士唔好,係sony ff太好啫
A73根本係價格新標準
上個post尾以為Imaging Edge冇update,原來誤會咗,不過要走去第二頁先download到update,終於執到A7S3嘅RAW
反而內錄錄出嚟啲片片先煩,QuickTime播又播唔到,剪果陣Da Vinci Resolve同iMovie都load唔到,結果走咗去down FCPX Trial頂住先
痴線好中
有時當玩具咁玩都OK
所以我都叫佢哋再降級買入門機算數
反正要個色啫,其他性能咁高把鬼
而且Apsc真係唔值得投資太多落去
至少現階段係咁
都唔係既 我買左新X100F當玩具
玩係幾好玩 不過影果下都係部A7R3快同準好撚多
佢買入門機D對追焦太柒 好冇癮閎
想問咁多位大師 平時你地部機放屋企個陣會照放電池入去定渣機
我以家每次部機一開都會reset時間個啲設定
諗緊係咪好似電腦咁 粒紐型電池無晒電?
唔用照長插電池會唔會有咩唔好?
想問下FE70300同龍仔支70300
網上有冇相片對比圖?
評分唔係咁好
我其實只有加左遮光罩真係睇落真大呢個念頭

https://m.youtube.com/watch?v=OJWHAUiSO1Q
好麻麻
見到佢開3880咁低仲要送野都估到唔會太出眾 長焦佢都叫做抵玩既, 不過要輕便既話我寧願唔要果100mm入28200, 實用好多。
唔洗輕便既揀SIGMA 100400仲好, 多100mm/有防震/MIJ, 水貨價依家好吸引
300mm端咁既影象質素真心買唔落手,寧願佢貴多一千keep返全開光圈可用先
睇嚟副廠得s100400入得手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞