Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (62) Sony Sigma Tamron新鏡陸續公佈

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
A7iii
利伸已有 28200, 55z
搭已下邊枝好, for 第時旅行

24 1.4gm
20 1.8 g
samyang 18 2.8 (但tamron 一枝可以cover 埋呢個range)
tamron 17-28 2.8

定係等sony 出 wide gm prime lens???
可以等,睇下16gm幾重先
其實Samyang 18抵買呀,變焦其實唔係好常用而且變咁少
24gm 會唔會唔夠wide, 同28感覺唔差得遠
想請教下Sigma支 16mm 1.4係咪無oss嫁?
想問吓如果有24105g 去旅行應該補邊枝wide好
1635gm定s1424 好
佢問a72同a7r3
a72個iso感覺都已經好過a7r3
a73都好難輸
Nikon 用家
想轉會
A7iii 定 6600
A7C 唸緊tokina 20 定 samyang 18
samyang 18 開心用緊
要畫質,拍片上FF.
A6600. 性能一般又貴,得個輕同鏡頭平
原本都唸住samyang 18 F2.8
不過見到tokina 20 特價同埋有F2
所以心大心細
100gm 2手先7k多少小
咁不如20.8
Thanks ching
其實呢個焦距如果部機係冇防手震 影響大唔大?
價位黎講A73 應該對 A7C
6600不如6400 CP值更高

多唔多nikon鏡係手? Z5送埋個adaptor都ok既
6600最大賣點係舊電大啲,機身防震就……
x成度買
要20不如要sony 不過我去旅行覺得18係唔夠
1728不過冇旅行去
1728成日覺得唔多夠用 始終35用到既機會都幾大
我1728 2875 70180 齊哂
所以冇咩所謂
有時覺得換鏡麻煩
我自己都有1635z 2875 70180
成日心郁郁想換1635gm
如果唔執著大三元/小三元,如果24-105 f4算幾好,而且同a7iii機身嘅balance係唔錯

btw 巴打有無諗過1728
sor 自膠無爬文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞