Olympus/Panasonic M43 用家討論區 (17) JIP想行邊條路

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
1.3 17.2
其實仲有支Panasonic DG 25mmF1.4,景深唔會話真係好散但立體感唔差的
支假奶我真心覺得幾好, 依家舊版二手好平千幾蚊有
要J淺景深就開盡1.4行近影大頭, 都交到吓貨

M43如果budget唔多, 要盡量淺景深
又唔想玩強国手動鏡嘅話
其實都係sigma支56 1.4架啦

不過等效去到112mm都係預左影戶外景用
同樓上啱啱相反
想入返支變焦影下山 風景
Budget <2000有無介紹
<2000 除左kit 鏡仲有乜
kit 鏡pana 1232 公認最sharp
有支好舊既MZD9-18應該夠哂廉價不過伸縮鏡質素好麻麻依家最適中既廣角就係pana既8-18不過2手都要成4千幾
Panasonic 12-60 3.5-5.6
Pan 35-100mmf4-5.6 點睇
三陽四寶嗰d買鏡靠唔靠得住
Panasonic 14-140 (一定要買第2代)....質素OK過得去, 方便
你依支同我上面35-100 我都仲諗緊
35-100 4-5.6除左輕冇優點,呢個焦段配呢個光圈好難用
MEGA O.I.S. 及唔上POWER O.I.S.
純粹要抵仲有45-150
天涯鏡去旅行又可以帶少啲野
平價長鏡質素又唔係特別好, 14-140實用好多, ZOOM盡再電腦執執都見得下人......

利申: 兩枝(35-100 f/4 & 14-140ii)都有過, 影出黎影像質素分別不大, O記機身都可以考慮埋O記14-150(第2代)......
淘X上面有啲CCTV鏡都做到淺鏡深。
panasonic dg 12-60 f2.8-4 同14-140ii 你地會點揀, 咩都影啲咁
秒選1260
唔同lv
見Carousell個價好離地
想去星際買二手鏡,有無blacklist/推介
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞