Olympus/Panasonic M43 用家討論區 (17) JIP想行邊條路

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
Sony我就知A7C可以長錄,但HDMI好似滿足唔到你lu
但拍片GH真心無得輸,鏡平格式又OK
係個拍片AF差左D
唔知GH5II改善左未?
聽聞Gm1當年揀歐美市場
點知蝕到死所以得返GF

但睇實物其實GF9-10幾好靚仔下
唔繼續落下真係好曬
學fuji Xe4抄Leica咁咪好...機身好似迷你leica Q咁...就算多noise都唔怕...可以玩黑白扮有feel

同埋Canon Sony Om Fuji pana都有深度使用過(除左Nikon無)
講真Panasonic同OM設計部機真係用心
只係公司d錢唔投放落相機部門度
對比Sony既設計,Sony除左用錢開發對焦同Cmos質素...機身設計真係輸晒其他廠..
(利申:我係Sony開工用家,廢事比人話打手

不知不覺打左咁多字...可能我真係唔想M43咁快摺
XE4 真係落足料架, 有最新果粒26MP BSI CMOS.

其實Nikon 都算設計用心
OMD 成條LINE 都有正, 平價有咁既操控.
EPL 就由cheap機變咗精品咁.
aps-c 好難填補m43個位.
sorrrr
aps-c雖然底大少少,但D鏡已經大舊好多
以正常計真係難填補m43個位
不過問題係無廠想發展m43..om想洗手不干,pana都係吊緊命咁
O記新機仲貴過em5iii連鏡
其實鏡就夠用晒啦,夾硬出貴野大光圈,啲人就會索性買apsc或者全幅,所以持續update 5000元內機身先係正路
係啊...
om尾期出果堆1.2 pro同EM1X.果條line應該浪費唔少資源又蝕到入晒肉
我覺得想同手機做到個分別
一係走大底路線,有景深有detail
一係咪玩zoom range闊+輕便都吸引唔少人
加上OM D機鏡個樣又靚仔...繼續玩精品應該唔會咁快摺
出下復古機咪一大堆人買..好似nikon部zfc就係好例子,功能唔勁都賣到斷晒
其實1.2Pro成堆都好好用
出去飲飲食食用支25.2影真係好方便,又唔洗打燈
1.2仲好,幾萬嗰支炮鏡先神奇
其實支150-400pro 技術含量好高我都想要
大光圈長炮不嬲係昂貴既小眾玩意但卻係廠商既技術指標
富士X mount都有出
F1..2出得好喎景深上雖然不能和135比較但有佢哋即係話M43都有出色既人像攝影鏡頭,將來仲有20mmF1.4 ; Panasonic本身又有25mmF1.4 + 42.5mmF1.2
https://youtu.be/p60OVMltZYk
呢個日本鐵膠拍既片好靚
Info話係用Panasonic(M43)影的
其實支20.4 我有興趣
搵唔到用Panasonic嗰句
1.2 嗰堆係for 拍片
所以大細重一鳩樣
換鏡唔使重新set gimble
但蝕唔蝕就唔知了
我覺得OM唔係好識做生意,例如EM1.2出戈時部機好勁,但係又唔夠多靚鏡,同中低入門機無選擇,EM5.3出嚟又唔知點咁,死罪賣好貴
EMI II 年代CROP機基本上冇乜對手, 但III 果時對手進步太大, 新SENSOR , AF又快點又多, 仲有埋IBIS
話有wow 一聲既相機。
到底係pen f 後代加新sensor
定加入L mount 出ff 機
見到二手em5 ii 個價錢幾吸引,有冇巴打用過部機覺得點
本來諗住入zfc, 可以等多陣先
幾時發佈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞