Olympus/Panasonic M43 用家討論區 (17) JIP想行邊條路

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
美女與街貓
我心思思睇中20mm F1.4

本來唔知17mm定25mm好,忽然有個20mm出現,好似解決咗個問題咁
係喎
啱啱睇lens accessories,先發現有Tele/Marco/Wide/Fisheye converter,遲啲研究下先
我係原本想買17,點知20岀現令我唔知點算
買左17先出20
有真MFring,所以買左17
17好用D
用左幾多年?
我仲用緊EM5 1代.

其實個16MP sensor 依家都仲賣緊.
E-M10 IIIs同E-PL10仲用緊16MP 唔知對低光攝影有冇丁點兒幫助

見隔離LX100 II同GF10係16MP,不過都三年前喇
睇Robin Wong條片佢好似話依兩部機嘅sensor係一樣,但同EM5/EM1 3嘅sensor係有分別,相差0.1MP,欠咗phase detection AF
尋日翻睇資料先知原來E-M10 iv係用Type C,E-M5 iii反而係Micro B
不過好似兩部都唔可以邊用邊充電
想入手其中一部,但又怕遲啲會出E-M5 iv
https://youtu.be/LOFVP5YGl-8
睇到5'05'',發現冇MF ring嘅話冇咗順暢漸進地移動嘅對焦位,如果拍片嘅係,冇得漫漫咁移動焦點,而係變得好快速突然

睇埋價錢,覺得枝鏡似半Pro半Premium
EM1III代唔得
GH5s都唔得
要長時間拍片的確小小麻煩

下一部新機應該係旗艦級
唔會啦 你睇吓em5ii em5iii隔左幾多年

其實香港地相機鏡頭識跌價, 我個人會建議上em5iii要埋個pdaf
O記cdaf日頭夠光的確夠日常用, 但去到低光暗光環境, pdaf vs cdaf真係隨時係影到vs影唔到嘅區別
唔通你去旅行天黑/入室內就唔用相機咩
em 10 iv 係 type B, 你俾人老點
黎緊想買枝長焦問下生態/雀
leica 100-400 / 100-300
olmpus 100-400 / 75-300
呢4枝大家會點揀
定係40-150pro + mc20
真心,300mm pro,
影生態8成時間用最tele, 384 最適合
好耐無出相啦
EM1.3 40150Pro

EM1.3 25Pro
想入部二手m43做副機玩下
但見二手唔係好多人放
想問下巴打pen-f/ em5ii嘅話二手咩價位比較合理
em5 ii $2500 樓下
pen f $4000 樓下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞