Olympus/Panasonic M43 用家討論區 (17) JIP想行邊條路

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
其實有咁既性能 我覺得可以接受
唔係工作需求買75玩就好
150-400 F4.5終於面世啦
唔知多唔多人買
定價6萬左右,真係唔係一般人會買
但呢個焦距計真係超細支,長一尺多啲,大小小嘅背囊都放得落,睇下有幾多專業戶外用家會入手
1年應該穿4萬啦
買支全幅sigma100400轉接過去仲輕
佢係sell恒定f4.5, 內有1.25x, 再插多個2x就等效2000mm依幾樣
唔同玩法既
枝超望遠真係專攻鳥攝或者去非洲影獅子先啱玩

反而福仔枝0.8光圈都仲可以考慮下
EM10 mk2改UI同processor加4K拍片變mk3,再升上20MP,121點對焦同自拍就變mk4
用緊mk2係咪可以安心等多幾年出mk5
今次除咗EM10 mk4 外,啱啱推出埋舊款機嘅「功能小改款」,叫 EM10 mk3s
如果有心繼續用O記
諗Em10iv 不如上埋Em5iii
起碼終於細部機有pdaf
我係10.2 等緊減價 直上em1.3
Em1.3操作使用上真係幾爽
不過我嫌佢大部同樣衰
em1.2 穿6000 諗唔諗
反正同sensor
但1.3 個新U 吸引, 基本上iso control 去到早兩代單反FF 水平
有冇人放二手EM5 mark iii 只要body
其實1.3 功能超級齊, 如果sony 齊咁既功能都唔知要賣幾錢
用緊olympus em10 mark ii 用緊kit鏡 完全冇景深
想買返個鏡影人像 budget有限 糾結緊呢幾隻

M.Zuiko Digital ED 30mm f/3.5 PRO
M.ZUIKO DIGITAL LENS 45mm F1.8 - MSC
Olympus M.ZUIKO DIGITAL 25mm F1.8

或者有冇其他好推介
只有45比較有淺景深
m43 淺景深黎講
75mm f1.8 最靚 前題係企好遠
45mm f1.2 就貴
sigma 30mm f1.4 同56mm f1.4 都可以考慮吓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞