Olympus/Panasonic M43 用家討論區 (17) JIP想行邊條路

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
山寨廠幾百有自動轉接鏡
不過不建議轉接
平平地放左佢轉中高階m43 最抵玩
我都係epl7換左部em5 ii
而家啲二手鏡都好平,中高階鏡都好抵玩
好耐無去日本影相
EM1.2 40150Pro
same here
只係怕75mm會難用,同埋二手都3千會唔會直上17/25/45 pro好啲
同嗰3支f1.2 pro 又冇咩好比較嘅 焦距爭咁遠

75.8影人除非大頭, 否則要預左要企得幾遠下
影景都ok, 長焦夠集中易構圖
而我就用佢嚟影貓多 一流距離, 唔怕嚇走街貓

依支係好嘢嚟, 未有嗰三碌f1.2 pro之前, 75.8好多人讚, 好鍾意幫鏡改花名嘅台灣嗰邊直頭叫佢做神之光
F1.8全開唔叫好利但絕對稱得上可用
仲有銀機配銀鏡好靚
我反而想試吓支45mm f1.8
個價唔貴, 買返去試
Panasonic 水貨維修使唔使比貴啲?
部EPL10
部份的單眼相機雖提供了4K錄影的功能,但切換為4K模式時,視野可能會發生放大裁切的問題

新手想問下其實點解會有呢個問題發生
data output到SD card既時候因為
1. 太熱
2. bandwidth 唔夠出曬成個frame
3. cpu power唔夠
4. 穩定器/電子穩定

所以會有crap
https://www.jacksonlin.net/20171121-1080p-or-4k/
我意思係幀率、視野的限制 <
就係data rate既問題

數據咁大出唔切 唯有出少d
咁未無得搞
除左換過部機
少部分會出firmware update去unlock俾user增加競爭力

不過大部分出唔到就係出唔到 只能靠external recorder
thanks
但買之前其實睇邊度會知呢部機係會有呢個既限制?
網頁拉到最底/好細果行字就係

不過就算有寫都未必清楚 所以我會睇埋youtube review
恰9窮撚
拍片好多野可以玩 唔玩畫質咪玩光影 顏色 運鏡

大屍既作品唔一定有最好既器材
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞