Olympus/Panasonic M43 用家討論區 (17) JIP想行邊條路

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
旺角 cam2 數碼城
數碼城唔係變細鋪收埋晒啲機啦咩
cam2 only
我意思得cam2有機試

連om cs都冇
有冇師兄有用過12-200
想買返枝天涯鏡行山
12-100用落em5又太重
本身係Fuji同Sony用家
最近開始迷上打雀,本身用緊Sony A92 + 100400GM,但唔夠tele
如果上200600又太重

所以留意M43,而且見EM1X有bird eye af同防震好勁
考慮緊 EM1X + 300/4 + MC20
各位巴打有無咩建議畀我
有個朋友用緊 em10ii 影狗仔成日唔中焦
換 em1ii 會唔會好好多
已買12-100
想問p記鏡LEICA DG SUMMILUX 鏡頭 H-X015
15mm, f1.7
如果室內用,影半身人像,影唔影到淺景深
室外影人像,膊頭對上嘅相想要啲淺景深,但同時又想夠光先買呢隻鏡
另外鏡皇12mm, f1.4太貴買唔起,雖然應該好勁多

另外就係二手鏡邊到買好
各位巴打有無上過樂天買二手
星際二手鏡同 carousell係咪都唔好
師兄用富士有無打雀, Olympu對焦幾快 ,但唔好expext 好過sony, 不過快過富士好快

利申雙修o+f
富士我得部X100V 不過係我最愛嘅機
M43上如果要有一般人像相既淺景深起碼要F1.4以上先夠用
我自己無15F1.7不過你的要求推介你用leica25F1.4好啲1定2代都無問題
sigma都有支16F1.4俾M43用
二手我上dcfever多,日本就去中野既fujiya camera
https://www.fujiya-camera.co.jp/shop/default.aspx
謝謝巴打回覆
我有個p記鏡42.5 f1.7我覺得都夠用(半新手)
所以先問15mm f1.7
25我驚室內zoom太近,空間細就搞唔掂
另外嘅就15mm夠廣角,打算有時直接用嚟影景

Dc fever係咪睇鏡頭page有二手放出嚟就有貨?
玩過Em1iii
我覺得af-s唔輸sony幾多
AFC呢?
同埋都想知長鏡的情況下,O記防震係咪都係好神
影人你都係用返42.5啦,邊有人用wide angle嚟影,一係你買支20 f1.7神餅,影乜都得
部em13係借人機用, 我自己就一向冇af-c習慣冇比較到

如果講tele防震效果
試過Em13+12100, 100mm端我可以1/6s(純手持冇搵嘢托住挨住之類) 有嘢托住例如欄杆之類相信可以再穩啲

插panasonic 100300, 300mm端我1/80s 基本成功率幾高, 1/60s 就睇彩數, 始終唔係同廠, ibis同鏡頭ois冇得聯合

利申頭盔返先, 人人極限唔同, 我同身邊fd比較我算係手比較定嗰批
買鏡去星際,點試都得,試完想唔要又得,不過有啲價錢同全新水貨差唔遠
20 1.7 食飯坐對面距離 影人+食物打卡相一流
又輕又薄成像又sharp

另外15 1.7 / sigma 16 1.4依啲
等效30-32mm左右 影大頭應該透視變形幾明顯, 我諗要企遠返少少 個頭擺中間先好啲

同埋影半身夠唔夠淺景深 都要睇構圖習慣
打直影半身 構圖影到對方條腰
同打橫影比較, 打直影個frame會緊湊啲, 企近啲
自然景深都淺啲
謝謝巴打回覆
咁15同20比差幾遠,兩個都係f1.7
帶自己部機去試定問佢借機試
我諗應該都係食飯坐對面唔係影大頭,用15係咪都會變形明顯?

感謝巴打淺景深教學
話岀penF2 真唔真
真就
如果你拎依兩支比較淺景深..兩支都唔稱唔上好淺
要j景深, 焦距好重要, 依兩支就算135等效焦距都唔長, 更莫講話鏡頭實際焦距

我自己鍾意20 .7神餅多啲, 15mm我個人用唔慣
但15mm 嗰支手感造工會好啲嘅, 仲有光圈環添
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞