Olympus/Panasonic M43 用家討論區 (17) JIP想行邊條路

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
係,但一代同二代表現上冇大分別
40-150/f2.8 定係50-200/f2.8-4?

利申
有12-40/f2.8 同12-100/f4
嘩7800 咁撚抵
係咪有暗病
網上啲二手都做唔到呢個價
如果個室內係好大又夠光,就75-300,二手連hood都係$1880
如果係好似酒吧咁細咁暗,就75mm F1.8,快門快易中焦,二手黑色連仿製hood都係$3700

如果乜環境都有,自己又得帶一部M43機出街,就35-100 f2.8(利申:冇依支)
原來1:30-1:35嗰種拍攝方法有個名,叫hyperlapae

https://m.snoppa.com/rover.html
有冇巴打試過用依類車仔
打錯字,係hyperlapse
我記憶中p記啲非恒定光圈zoom, 最大光圈衰減都好快

我個人會覺得40150 2.8好啲, 尤其你影舞台表演個快門速度都需要有返咁上吓, 去定住相中人動作
爭一級光圈嚟講個iso可能要推高好多
鏡就算最平果支都係2 手入2 手出算, 幾年前入支2 代都係3千幾入3千出.

同埋話就話2.8 但真係好普通.
除非你對郁動距離好有要求
否則應該電動滑軌好啲
M43 鏡頭唔保值,唔值得投資,同埋keep定焦就好,變焦鏡好嘅唔平
新手一問
會有人投訴鏡頭?
p記果支?造工其實唔差,但你當鏡頭蓋算吧...
M43買OM鏡,最低限度要買M.ZUIKO PREMIUM級別(即係定焦3寶)
但係40-150 2.8 個散景好似麻麻
個人覺得算係柔順無乜二線性
已經好過大43既50200唔少
同品牌想再好散景只有大43既35100不過普通用家唔會接受佢個重量而且AF速度更慢
如樓上講最緊要係個速度40150係又靜又快
三寶係邊3支鏡?
呢期m43咁多人討論

以前仲比人串用m42嘅人仲多過m43

我都想買返部玩下
暫時淨係睇中EP7同pen
但pen就舊科技
ep7就無evf
如果唔一定要RANGE FINDER機外型,諗諗 E-M5 MKIII ,都復古,平D,有EVF,防塵滴,都輕便。
EZONE 記者用M43, E-M1 MKIII, 條片好好睇。

https://youtu.be/4sDjKUobllM
em5我都睇過
但我用黎當副機同隨身機
所以想盡量細部
插支餅鏡算

btw多謝你嘅推薦
我有部a5100
猛太陽果陣個mon睇唔到野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞