Olympus/Panasonic M43 用家討論區 (17) JIP想行邊條路

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
14-150 不如買pan記自已支2 代14-140
又唔大支 2xx g重

如果60 都夠就pan leica支12-60
我喺陳列室試過支Pan嘅12-60,但係60唔夠。因為我想要zoom得遠啲。
其實我係新手。請問天涯鏡質素有咩問題?
除咗Olympus,有無其他牌子嘅micro 4/3鏡頭啲質素係有保證?
OLYMPUS HK官網有批翻新鏡都抵買
要質素12100
要平12200

冇架喇
如果平時都係fb, ig, ipad, 電話睇就應該無咩所謂,最大問題係細光圈低光要推高iso姐。

如果一定係要天涯鏡的話,都係12-100 (質素) /12-200 (高倍數)
用Panasonic機身玩拍片?
tamron支天涯鏡zoom盡有暗角
其實GH5最好就配返P記枝14140,係P,O,T三枝入面最sharp.
但佢岀到亂曬龍,有三個版本
原始一代係f4-5.8, 二手好似$800-$900,但質素好差.
建議買f3.5-5.6版,配GH5可以用dual is, 有6.5級防震。但呢枝又有分一二代,光學結構無分別,唯一分别係二代有weather sealed.

天價盒仔
估唔到仲有人玩m43
以前學影相第一部就係m43
近年都無乜人講

無聊搵下連登會唔會有post
點知見到仲有人傾
好感動

*利申:最近入左部gm1+20mm…爽爆
我用緊14-140,但其實有少少後侮冇買12-60
12-60近啲,相對12-100同12-200算輕同抵用,我覺得係m43最平衡既鏡
至於想影遠野嗰陣,換支100-300就好,近遠兩種需求其實完全唔同,冇必要買天涯鏡,仲不如雙機
我考慮M43原因係,我要攞住個相機去拍影片,題材係廢墟或者一啲建築物,甚至做錄影訪問,相片不超過50%,而且相都係放上面書或其他社交媒體。通常要喺郊外或者難行嘅地方周圍走。所以重量係一個重要因素。我喺陳列室睇過FF同APSC嘅相機,對我嚟講哩啲相機重到好似啞鈴,孭住周圍走係好辛苦
M43攞上手就好舒服。
GM系列用14餅, 15奶好啲, 20太肥

43 我覺得係ZOOM鏡最正, 特別係長鏡ZOOM, 好似支35-100 2.8, APS-C 做F4 應該都冇咁細支
老實講,近年D FF越出越細,所以都忘記左M43好耐
我有3部FF做野用
而最細果部A7C加支35zeiss其實都唔係重過M43好多
但連埋鏡計整體玩味就少好多
如果M43+kit zoom輕便程度真係吊打FF
焦距就贏手機好多

希望pana可以頂落去,繼續行GM/GF果個系列啦
20真係肥左D,會頂高左部機
但暫時唔想投放太多一支過就20岩我多D
因為夠薄放落袋會爽好多

15一來貴D,二來我唔鍾意佢太長身
長果少少就係放唔落

我最欣賞佢果兩支12-32 & 35-100...
輕同細真係M43精粹
越出越大就真, 第一代A7 就最輕, A7C 就冇咗個頂, 但都係好大舊.

A7C 插支35菜餅同GX9 插支20餅, 計等效光圈只都輸少少, 但價錢平唔知幾多.
計等效光圈係,依2set野sony果套叫做可擴充性高d咋
AF-C真心而家科技吊打舊m43
但我玩m43用AF-S多,所以都夠用
iso同畫質就唔好提,兩樣野

但我玩返m43,2013年既gm1...touch mon既爽手程度同可用功能都仲可以吊打返A7c

真心希望M43唔好摺
走lx100果條線都好
如果lx100加返個反mon,改善入塵
市場上好似無同類型既機?(印象中好似係.rx100果D 1吋唔計啦)
我選P記嘅GH 5 II其中一個原因係無限時錄影,而且輸出口有HDMI A或full HDMI。哩兩個條件對拍片同傳送影像非常重要。其他相機無乜邊部敢講可以無限時錄影,問親都係尷尬同誠懇地答最多影29分59秒。HDMI A輸出就只有2萬以上貴機先有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞