Olympus/Panasonic M43 用家討論區 (17) JIP想行邊條路

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
應該唔會
EM1.3 1240

想請教巴打有冇45mm F1.8依類M. Zuiko Premium定焦鏡 係咪一定會靚過有個Pro字嘅變焦鏡
Pro先係旗艦定位喎, 你舉例嗰支45.8係1千蚊貨仔, 不過好抵用
Olympus premium鏡好抵用

三支都平過一支pro prime

不過鏡頭光學呢啲又冇得直接比較嘅

45 f1.8影出黎散景點都正過1240pro嘅
但本質上大家都唔同

而1240應該比較sharp
其實夜攝風景真係還好 應該話 防震可以幫到嘅夜攝都唔差
點解不蛇會出現係m43區
M43 ISO 1600 應該同FF ISO 6400差唔多
萬年1600萬像 對 新FF SENSOR 可能差多一級, 差唔多啦, 有PDAF 可能好少少.
O記Em1系列唔會有低光對唔到焦問題
P記dfd係差啲架啦, 但唔屬於m43通病囉

Iso比起較大format sensor來得表現差就真嘅, 我份人比較求其, 接受到PenF iso3200
想upgrade部陳年em5ii
G9定em1mk3?
G9 其實唔錯
最起碼有4k60同EVF大好多 又有頂mon 有高解像度拍攝
EM1.3 無4k60 得4k30 不過有手持5000萬像素
轉會去O記
7-14 F2.8+ 40-150 F2.8 定7-14 F2.8 +12-100F4 好呢
但第一個選擇冇咗14-40呢段焦距
定直接入手三支大三元
但7-14 又冇得直開濾鏡
定轉配F4支8-25?
影星嘅話 7-14會好啲
但真係影星嘅話有其他巴打推 8魚/7.5老蛙
我建議就8-25 4 配40150 2.8
等你開新鏡箱
Btw做咩咁睇唔開轉會入黎

純粹睇睇下mobile01 畀人毒到
同埋最近trade走咗兩部工作機就諗住轉會玩下
btw 如果ultra wide配8魚 咁不如 1240 + 40150咁樣會唔會好啲
因為1240仲平過8-25
8魚用途好死 真係影星唯主
始終魚眼修正都係數碼野
又落唔到filter
要 ND建議配部em1.3 用live ND
Thanks
我就係睇有啲人話可以用返作原廠個software修正變返普通wide咁用
因為買嗰兩支2.8 已經包我日常snap同做野需求 ultra wide都係用嚟行山影大景多
咁不如直接啲
7-14 12-40 40-150
見你話有做野需求 留支ultra wide旁身都好 反正又唔重(同FF比) 拎多支都冇所謂
最後訂咗大三元

不過我諗過一排屎忽痕就會想入埋支魚八
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞