Olympus/Panasonic M43 用家討論區 (17) JIP想行邊條路

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
二千頭
反而支鏡令我幾驚訝
幾正下
幾抵
17 1.8 效果係幾好
機連鏡2千頭!?
淨機2千頭
支鏡一支左右
我自己早排滅門左套XT2 + XH1, 但未來有機會都可能入返xt20 / xe3淨插手動鏡玩mf

鍾意Fuji啲手動操作+可以玩film recipe
一開始入XH1 覺得有ibis可以replace Olympus , 之後用落發現完全唔同, 兩個牌子根本冇得比,

Em10iii 對焦ibis快穩過部XH1 ,富士色靚啲但對焦永遠令你唔放心
同埋鏡頭都係問題,富士大三元+ 1848 都玩過,質素係好過啲prime 少少少少,但重好多。有一排成日用1848 影個陣懷疑過係咪自己攞光線唔靚 ,所以先唔sharp , 之後自己做lens test 發現係400mm 點樣收光圈都唔會有改善
各位巴絲聖誕快樂
E-M1MK3 25Pro 用左星空對焦
想請問 包哂所有焦距 最細支嘅m43定焦鏡係邊支
斷估都係20mm 1.7
olympus 17mm 2.8 再細枝啲
係wor成日唔記得仲有依支
不過要買都係揀20.7好啲
P記20 1.7 focus好慢,同大聲
那裏有?
我會選15.7
3:2 視覺下面有類似35MM既焦距
olympus機無得用光圈環
咁無計wor
以前用過15.7 但係入左17.2之後就放左啦
想買羴支7.5魚
虛榮心買咗部ff,其實實際差別唔係好大
更加欣賞Olympus,反而ff成日景深太淺好難用

菲林年代135 或者係一個平衡,但數碼機我又覺得m43都畀到重量同質素嘅平衡
早兩日我部機融用攝水大支手十幾年前嘅舊鏡,只用機身防震1~2秒夜晚手持夜攝
14-54ii EM1X,器材簡單又方便
14-54上 E-m1x 快唔快?
不慢, 但始終是舊單反鏡有問題係,間中間位對焦時會拉風箱,開回對焦輔助燈就好些, 如果有得選擇我會入鍾意呢類舊43 鏡直射入光概念鏡頭。二手又唔貴,要快就m43 native鏡。
影得好靚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞