Olympus/Panasonic M43 用家討論區 (17) JIP想行邊條路

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
GH5/S仲有得更新
Two new GH cameras
one is GH5 II
another is ... 頂,佢唔講住
用住GH5等GH6
你就爽啦,50%價錢80%享受。GH5M2好似冇乜特別

補啲截圖先

個marketing manager聲稱2021年會推出GH6,咁點會有人買GH5M2
支新鏡最短25mm,即係相等於52mm,視野太窄好似唔適合用嚟做videowalk 冇屁用
用返10-25,依枝係標準鏡版,最好出埋長焦
Lumix話非常committed to M43,除咗出新機之外,會為過往嘅旗艦機繼續出firmware update(例如GH5S),回饋忠誠顧客

又話G9都有update,但G9嘅update講到勁虛 可能我英文聆聽太差
M43竟然仲有希望
原來係咁

題外話,你會唔會當100mm係長焦,當嘅話屯門時代廣場Panashop有GF10W套裝,即GF10加12-32mm鏡加35-100mm鏡,賣緊$2390,只係Mega OIS ,中國製
即係當70-200用都算長嘅,不過真係要更新啦!
寫電郵俾Lumix叫佢推出新嘅長焦鏡
最感動係終於有新sensor
lok 哥

好掂
咩裝備?
25-50屬於人像焦段
等效100mm F3.5虛化,同70 F2.8比起虛化仲好少少

淨係影到正常
想入支變焦超廣角,計埋O記就出嘅8-25/4,4支超廣角點揀好
Olympus 8-25mm f4 PRO
有新買新
3倍邊焦有MF clutch 同 function制仲用到 filter,但冇2.8光圈,定位係戶外用,但一到日落就可放返入袋
日落就用拎部低像素嘅GH5S/BGH1出嚟
信f4,唔怕!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞