Olympus/Panasonic M43 用家討論區 (17) JIP想行邊條路

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
用熟部機
呢部入門神機
電話影係嗰幾吋芒仔睇梗係靚
我最後喺百記買咗
唔該師兄, 我見星際呢兩支分別都賣 650 同 700
北角Panashop
星際第一間
你部機係配咩鏡
爬文先睇番原來係影bb,恭喜哂
bb可能會攻擊個鏡頭,建議平平哋執番個二手filter/protector。怕驚動bb嘅話可以關AF Illuminator,用Silent shutter。另試下用Scene mode嘅Children同Art filter嘅Soft Focus

另外可以考慮下用tripod high res影家庭照,影到滿意先拎去印刷放喺相架。多啲練習下用手機remote control自拍家庭照。拍片嘅話考慮下買支可轉換為單向嘅前後雙向shotgun mic
https://www.instagram.com/om_system_jp/
日本官方IG,經常會分享影片的設定
多謝青指教
我係12-45 F4 kit
本身有Leica DG 15mm F1.7,同Lumix 20mm F1.7
mic 嘅話Rode Micro, 好唔好?
唔認識mic
淨係知BOYA BY-MM1 Pro可以前後雙向收音,可惜BOYA係中國品牌

12-45 F4啱拍片,變焦嗰陣啲光暗唔會突變

最近想買8-25 F4,點知冇二手貨,見到全新行貨要$7990,心裡屌咗出聲
$7990真係貴
除非你決定長期持有,否則唔值得你用咁貴買M4/3鏡。幾年前出清,支12-35三五折出讓,都幾肉赤
係好撚貴,不如買FF啦,
FF平好多,又值
三五折
真係要咁賤價?
只可以話事實係咁,但Lumix GX 12-35係一枝好鏡,全開光圈都好sharp
35折要正價買 2600放
唔係啦,一代我買$6500,出清時賣$2200
S1仲平過EM1 iii

同GH5S幾乎同價,比GH5S像素一倍,像素面積仲大啲
睇到條片好正,睇description發現係用GH5及GH5S影嘅時候覺得好感動
https://www.youtube.com/watch?v=G54JsVVbxZ8
1:30-1:35嘅time lapse好正
1:20個女仔都好正
喺手機睇完專登開4K螢幕睇多次
好正
專業級
請教下影室內台上表演有無咩焦距比較合適
本身有20 f1.7+ 12-40 2.8pro
考慮緊75-300 ii / 35-100 2.8,唔係好識揀
出咗二代放?
唔怕貴就40-150 2.8
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞