Olympus/Panasonic M43 用家討論區 (17) JIP想行邊條路

1001 回覆
5 Like 0 Dislike

希望會多啲人的鐘頭意M43。
其實已經有EM1.3 但係都心郁都想要部EM1X
M43真係二奶命

明明有好多位都已經做得足夠好
甚至更多

但始終好多人都係當副機
一唔夠光(iso問題天生限制)/影event(有超勁防震但無黑科技對焦)/拍片(大眾追求4K FF無crop)
大家就拎返部FF出黎

但平時日常使用又足夠
大家又用得好開心
其實都有小小同感, 不過好多人都用ff機配平鏡就話其他system唔夠ff機好,有時真係唔知買機定係買CMOS嚟串人
其實廿年前啲電影low light 同gh5s 影出黎差唔多
只係m43 永遠無可能靚過ff
注定二奶
有二奶做都好,最怕二奶畀富賤做埋
富士做完我大婆再做二奶好幾年
而家分左手
M43成最新二奶
我諗一般用其實都唔會差得太遠我因為個價錢差唔多先至入(12月頭入em1x 行貨個價錢爭兩千幾,如果em1 MK3 加埋個隻狗同埋電已經差唔多), 主要我攞嚟影雀同生態。遲啲可能會入返部二手pen-f。
PEN-F個外觀係靚,但係個對焦佢日都對左背景
之前賣左pen f
以家又入番pen f
真係好靚仔
用單點對焦都係咩?
有冇蝕?

ISO會降1,2級
但可唔可以大光圈鏡,或者較慢快門彌補?
宜家唔係好多M43拍片4K 都唔使crop 咩?
因為pixel少,M43可以做到10bit color
FF宜家可以做到機細
但鏡都仲好大

如果有限budget
FF機配cheap鏡
定M43配靚鏡
我選後者
大43年代咪整大個MOUNT, 直射入光, 鏡就同APS-C 差唔多大, 結果會Sharp 過以前既FF機加末變大大支既FF鏡.

而大25奶係等效50mm差唔多最靚.

到m43 直射入光已經85000咗, 同FF鏡變到大大支, 已經唔會唔夠sharp
但出PRO 鏡又變大大支.
當25pro 同Fuji 33.4 / Nikon 50.8S / Sony 55.8菜
都係差唔多大細, 係難sell 人買.
買番佢都因為想用返個look(之前用過), 佢呢一個系列嘅機 除咗一仔同最新嘅em5 mk3 外,大部份都是沒有pdaf, 所以 淨係相位對照一定唔會好好。要快同準入em1 系或ek5 mk3.
其實我都心郁郁買番架PEN-F
當年頂唔順佢個對焦賣左佢換EM1.2
淨機價既話就無
但蝕左自己d配件 手把 快門鈕咁囉

200mm 以下,而家m43 都未必有優勢

之前都想入返em1.2 加8魚 同12-100行山

但而家一支14gm 加28-200 都好輕巧
唔知點解始終m43 先有家嘅感覺

如果你哋有哂o/p body, 你哋鏡會唔會mix嚟用?
我自己用法
用m43都係配細支定焦做隨身機
或者配長焦玩盡crop factor

果d 25 1.2、恒定2.8果堆都唔係我杯茶
最正係pan 果幾支 35-100 kit / 45-150 kit / 45-175 電zoom
35-100X 2.8 / 100-300

如果再入返M43一定是但買支玩下.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞